Als mantelzorger komt er vaak veel op u af. Voor iemand zorgen geeft voldoening maar het kan ook een belasting zijn. Een goede balans vinden tussen mantelzorgtaken en bijvoorbeeld werk, gezin en vrije tijd is daarom erg belangrijk.

Om te voorkomen dat de mantelzorg te zwaar wordt u uit balans raakt kan inZet u ondersteunen bij uw mantelzorgtaken. Als mantelzorger kunt u bij inZet terecht voor informatie en advies, mantelzorgondersteuning en ondersteuning voor degene die u ondersteunt. InZet kijkt samen met u welke ondersteuning u precies nodig heeft bij uw mantelzorgtaken. Kijk op de website van inZet voor meer informatie.

Mantelzorgwaardering

Mantelzorgers kunnen jaarlijks in aanmerking komen voor een éénmalige financiële waardering van € 200,-. De voorwaarden en hoe u zich kunt aanmelden vindt u op de website van Mantelzorgcentraal.

Huishoudelijke hulp

Soms kan een mantelzorger of de zorgontvanger huishoudelijke hulp aanvragen. Kijk voor meer informatie bij Hulp bij het huishouden (Wmo).

Mantelzorgparkeervergunning

Bent u mantelzorger en woont de persoon voor wie u zorgt in een betaald parkeren gebied of in een blauwe zone gebied in Zoetermeer? Dan kunt u een mantelzorgparkeervergunning aanvragen. Meer informatie en het aanvraagformulier vindt u op de website van Mantelzorgcentraal | Parkeren.

Onafhankelijke cliëntondersteuning

Heeft u vragen over zorg, wonen, werk, onderwijs of opvoeding? Dan kan een onafhankelijk cliëntondersteuner met u meedenken. Zij weten welke hulp er is en kennen de wetten en regels. Ze kunnen ook bemiddelen bij klachten en problemen met de gemeente of zorgverleners.

Ze kunnen u bijvoorbeeld helpen door:

  • Uw hulpvraag duidelijk te maken.
  • Te helpen als u een klacht wilt indienen.
  • De juiste hulp te zoeken.
  • Een afspraak maken of meegaan naar een afspraak.

De cliëntondersteuners werken bij Adviespunt Zorgbelang en niet bij de gemeente of een zorgverlener. De cliëntondersteuners luisteren, denken met u mee en adviseren. Ze hebben geheimhoudingsplicht. De hulp is gratis. Ook jongeren kunnen terecht bij de cliëntondersteuners.

Kijk voor meer informatie op de website van Adviespunt Zorgbelang.