Sociale huurwoning, urgentieverklaring

Heeft u dringend andere woonruimte nodig? In sommige gevallen kunt u een urgentieverklaring (ook wel voorrangsverklaring) aanvragen. Met deze verklaring kunt u met voorrang op andere woningzoekenden reageren op sociale huurwoningen.

Wat u moet weten

Als u een urgentieverklaring krijgt, doen anderen er langer over om een woning te vinden. U kunt een urgentieverklaring aanvragen als uw woonsituatie medisch of sociaal ontwrichtend/levensbedreigend is. 

Hoe vraagt u een urgentieverklaring aan?

U volgt onderstaande stappen:

 1. Kijk eerst of u een urgentieverklaring kunt aanvragen. Vul daarvoor de Urgentiewijzer van Het Vierde Huis in. Het Vierde Huis is de organisatie die namens de gemeente de urgentieaanvragen behandelt. 
   
 2. Plan een 'kansadviesgesprek' met met Het Vierde Huis. Tijdens dit gesprek krijgt u gratis advies over de kans dat een urgentie krijgt. Ook krijgt u advies over de procedure en de documenten die u moet indienen. 
   
 3. Na het gesprek kunt u een definitieve aanvraag voor urgentie indienen. Voor het behandelen van uw aanvraag betaalt u kosten. U moet deze kosten altijd betalen, ook als de urgentie wordt afgewezen. 

Vraag altijd zelf een urgentieverklaring aan!

Op het internet zijn organisaties actief die aanbieden om de urgentieverklaring voor u te regelen. Doe dit niet! Een aanvraag duurt op die manier even lang, maar u betaalt er wel extra voor. 

Kosten

U betaalt de kosten vóór de aanvraag. U moet deze kosten altijd betalen, ook als de urgentie wordt afgewezen. 

OmschrijvingKosten
Aanvragen van een urgentieverklaring€ 62,90

Prijswijzigingen en typefouten voorbehouden.

Hoelang duurt het?

 • Als uw aanvraag compleet is, dan gaat uw aanvraag door naar de 'Toetsingscommissie Urgentieverklaringen Zoetermeer'.
 • De toetsingscommissie vergadert 1x per twee weken.
 • De toetsingscommissie bekijkt de aanvraag en adviseert om wel of niet een urgentieverklaring toe te kennen.
 • Binnen 8 weken krijgt u bericht waarin staat of u urgentie krijgt of niet. Vraagt u de urgentie aan op medische gronden? Dan moet u mogelijk een afspraak maken bij een arts. 
 • Bij toekenning van de urgentie kunt u in Woonnet Haaglanden met voorrang reageren op de woningtypen waarvoor u urgentie heeft gekregen. Standaard wordt in het zoekprofiel een flat met/zonder lift en een portiekwoning toegekend. 
 • Een urgentie is 3 maanden geldig.