Gaat bewegen niet meer zo makkelijk en heeft u daardoor problemen met vervoer? Dan kan de gemeente u helpen, bijvoorbeeld met een scootmobiel en/of de Regiotaxi.

Kijk eerst bij 'Wat zijn geen Wmo-hulpmiddelen'. Staat het hulpmiddel dat u nodig heeft hier niet bij? Dan kunt u een melding doen van uw hulpvraag.

Wat u moet weten

Hulpmiddelen bij vervoer

Er zijn 2 soorten hulpmiddelen bij problemen met vervoer:

  • Een hulpmiddel voor de korte afstanden (scootmobiel).
  • Een hulpmiddel voor de langere afstanden (Regiotaxi).

Scootmobiel

  • Met een scootmobiel mag u ook rijden in gebieden voor voetgangers (bijvoorbeeld winkelcentra).
  • Wij leveren alleen scootmobielen voor korte afstanden.
  • Wilt u een langere afstand reizen met uw scootmobiel? Dan kunt u met uw scootmobiel in de RandstadRail of gebruik maken van de Regiotaxi.

Stallen van uw scootmobiel in een gebouw van Vidomes, Stedelink (voorheen Vestia) of de Goede Woning

Het stallen van de scootmobiel doet u in uw eigen huis of berging. Is dit niet mogelijk? Dan kunt u de scootmobiel mogelijk neerzetten in een gemeenschappelijke ruimte. Hiervoor gelden regels van de brandweer.

U moet bij uw woningcorporatie of Vereniging van Eigenaren (VvE) vragen waar u uw scootmobiel mag neerzetten. Uw woningcorporatie of VvE moet hiervoor schriftelijk toestemming geven. Ook moet uw woningcorporatie of VvE aangeven wat eventueel hiervoor nodig is. Het kan bijvoorbeeld nodig zijn dat de scootmobiel een brandblusser moet hebben. Dit heet een 'fireblocker'. Er wordt dan een fireblocker op uw scootmobiel geplaatst.

Regiotaxi

Regiotaxi is een vorm van openbaar vervoer. Regiotaxi haalt u op bij de voordeur en brengt u tot de deur van uw bestemming. U mag een rollator, rolstoel of scootmobiel meenemen.

De Regiotaxi is voor iedereen beschikbaar. Hierdoor deelt u soms een taxi met andere passagiers. Het kan dus voorkomen dat u niet in één keer naar uw bestemming rijdt. U rijdt maximaal 30 minuten om en u betaalt alleen voor de kortste route.

Regiotaxi rijdt alleen regionaal. Buiten de regio kun u gebruik maken van Valys(externe link). Valys is géén Wmo hulpmiddel en kunt u niet regelen bij de gemeente. Het aanvragen van vervoer buiten de regio doet u bij Valys(externe link). U kunt alleen gebruik maken van Valys als u via de Wmo een voorziening voor vervoer heeft.

Begeleiding

Kunt u niet zonder begeleiding reizen? Dan mag u gratis een begeleider meenemen. U heeft dan wel een OV-begeleiderskaart nodig. Deze kaart vraagt u aan bij Argonaut(externe link). U kunt hiervoor bellen met telefoonnummer 030 - 235 4661. Of kijk op de website www.ovbegeleiderskaart.nl(externe link).

Voorziening of zorg in natura (Zin) of Persoonsgebonden budget (PGB)

U kunt zorg of een hulpmiddel op 2 manieren krijgen:

  • Een voorziening in natura (Zin).
  • Een voorziening via een persoonsgebonden budget (PGB).

Kiest u voor een hulpmiddel in natura? Dan regelt de gemeente alles voor u.

  • De gemeente geeft opdracht om het hulpmiddel te leveren.
  • U leent het hulpmiddel van de gemeente (dit heet bruikleen).
  • De gemeente regelt het onderhoud en reparatie van uw hulpmiddel.
  • Een overzicht van aanbieders die een contract hebben met de gemeente voor zorg in natura kunt u vinden op de webpagina: Probleem met uw hulpmiddel of zorgverlener.

Kiest u voor een hulpmiddel via een PGB? U krijgt u een bedrag waarmee u zelf uw hulpmiddel koopt. U regelt alles zelf.

  • Achteraf moet u uitleggen hoe u het bedrag heeft uitgegeven. U moet onder andere de originele factuur van het door u gekochte hulpmiddel laten zien.
  • Als u geld overhoudt, moet u dat terugbetalen aan de gemeente.
  • Regiotaxi kan niet in de vorm van een PGB. 
  • Meer informatie kunt u vinden op de webpagina: Persoonsgebonden budget.

Aanvragen

Wmo melding hulpvraag of hulpmiddel 

Wat gebeurt er nadat u een melding heeft gedaan?

Na ontvangst van uw melding neemt één van onze medewerkers binnen 6 weken contact met u op om uw melding te bespreken.

Bij dit gesprek mogen ook familieleden, vrienden en/of mantelzorgers aanwezig zijn. U kunt ook een cliëntondersteuner vragen om bij dit gesprek aanwezig te zijn. Onze medewerker kan u hierover meer informatie geven.

Hij/zij stelt u vragen om uw probleem duidelijk te krijgen. Voorbeelden van deze vragen zijn: - Wat is uw probleem precies? - Wat heeft u zelf al gedaan om het probleem op te lossen? - Kunnen mensen uit uw omgeving u helpen?

Kunt u samen met de medewerker het probleem niet oplossen? Dan dient u een aanvraag voor hulp bij vervoer in.

Persoonlijk plan

U mag ook zelf een persoonlijk plan indienen. Dit plan schrijft u zelf of samen met de mensen die u helpen. In het plan legt u uit welke mogelijkheden en beperkingen u heeft en waar u hulp bij nodig heeft. Het indienen van een persoonlijk plan kan tot uiterlijk een week na de melding.

Lees eerst de 'Informatie voor het opstellen van een persoonlijk plan' (zie onder 'Te downloaden'). Daarin staan onderwerpen die handig zijn om in uw persoonlijk plan op te nemen.

Hulp of hulpmiddel opzeggen

Wmo hulp of hulpmiddel opzeggen

Afspraak maken

Afspraak Wmo-loket

Afspraak wijzigen of verwijderen?

Als u een afspraak heeft gemaakt krijgt u daarvan een bevestiging per e-mail. In deze e-mail staat ook een link waarmee u zelf uw afspraak kunt wijzigen of verwijderen.

Heeft u de e-mail niet meer? Bel dan met 14 079. Een medewerker kan de afspraak voor u wijzigen of verwijderen.

Kosten

  • Voor een hulpmiddel (bijvoorbeeld een scootmobiel) betaalt u een abonnementstarief (voorheen: eigen bijdrage).
  • Dit tarief hangt af van uw persoonlijke situatie.
  • Het Centraal Administratiekantoor (CAK) berekent en int het abonnementstarief voor het hulpmiddel.
  • U kunt het abonnementstarief berekenen op de website van het CAK(externe link).

Regiotaxi

Voor de Regiotaxi betaalt u géén abonnementstarief via het CAK maar wel een ritbijdrage. Een reis met de Regiotaxi wordt gerekend in het aantal gereden kilometers dat u reist.

Heeft u een Wmo beschikking? Dan staat in de beschikking hoeveel kilometers u maximaal kunt gebruiken. U betaalt € 0,187 per gereden kilometer. Reist u meer dan het aantal kilometers dat aan u is toegekend? Dan betaalt u voor de extra kilometers het standaard bedrag dat de Regiotaxi rekent per kilometer.

U kunt ook 'op rekening reizen'. U krijgt dan een rekening voor de ritbijdrage(n). U betaalt per automatische incasso. Het formulier om op rekening te reizen vraagt u aan bij Regiotaxi, telefoonnummer 088 - 966 60 11.

Prijswijzigingen en typefouten voorbehouden.

Hoelang duurt het?

Na ontvangst van uw melding neemt één van onze medewerkers binnen 6 weken contact met u op om uw melding te bespreken.

Het is op dit moment erg druk bij de afdeling Wmo. Daarom kan de behandeling van uw melding langer duren dan 6 weken. Wij doen ons best u zo snel mogelijk te helpen. Na uw melding krijgt u van ons een brief met meer informatie.

Positief besluit

De Wmo-consulent regelt uw hulpmiddel. Sommige hulpmiddelen hebben een langere levertijd (bijvoorbeeld een rolstoel of tillift).

Negatief besluit

Als er andere oplossingen mogelijk zijn wijst de gemeente uw aanvraag af. U krijgt een brief met de reden van de afwijzing. Bent u het niet eens met het besluit? Dan kunt u in bezwaar gaan. In de brief staat hoe u bezwaar kunt indienen.