Hulp bij geldzaken en schulden

 • Wilt u advies over uw geldzaken?
 • Heeft u moeite met uw geldzaken op orde houden?
 • Heeft u schulden?

Neem contact op met de afdeling Schuldhulpverlening van de gemeente. U kunt gratis en zonder dat u iets moet in gesprek gaan.

Bent u (ex-)ondernemer of zzp'er? De gemeente kan u ook helpen. Kijk voor meer informatie in het product: Hulp bij geldzaken en schulden voor ondernemers en zzp'ers.

Beschermingsbewind

Heeft u een bewindvoerder die uw geldzaken regelt?

Vraag uw bewindvoerder om contact op te nemen met de Bewindvoerdersdesk van de gemeente. Dit kan door te mailen met bewindvoerdersdesk@zoetermeer.nl.

Informatie voor bewindvoerders  

Bent u een bewindvoerder en woont uw cliënt in Zoetermeer? Neem dan contact op met de Bewindvoerdersdesk voor informatie over het indienen van een aanvraag schuldhulpverlening en relevante regelingen.

Factsheet Bewindvoersdesk Zoetermeer

In de Factsheet Bewindsvoerdersdesk Zoetermeer (pdf) vindt u informatie over het versneld aanmelden van uw cliënt voor een schuldhulpverleningstraject. 

Adviesrecht bewindvoering

Gemeente Zoetermeer maakt gebruik van het Adviesrecht bewindvoering. Geef het besluit van de rechtbank binnen 2 weken per e-mail door (bewindvoerdersdesk@zoetermeer.nl).
 

Wat moet u weten?

Er zijn verschillende manieren om u te helpen bij uw geldzaken of het oplossen van uw schulden.

Informatie en advies

Heeft u geen schulden, maar wel moeite om grip te krijgen op uw geldzaken? Of wilt u advies over uw geldzaken? Wij luisteren naar u. Met 1 of 2 gesprekken kunt u zelf aan de slag met ons advies.

Cursus omgaan met geld

In de cursus 'Omgaan met geld' leert u om uw inkomen en uitgaven in balans te houden. Ook bespreken we onderwerpen als besparen, verzekeringen en omgaan met aanbiedingen en verleidingen.

Kijk voor meer informatie bij: Omgaan met geld, cursus

Betalingsregeling

Met elke schuldeiser wordt een maandelijkse betalingsregeling afgesproken. U betaalt de regelingen zelf totdat alle schulden helemaal zijn betaald.

Minnelijke schuldregeling (MSNP)

U betaalt aan elke schuldeiser een deel. We vragen uw schuldeisers akkoord te gaan met kwijtschelding van het restant. U hoeft dan de rest van de schuld niet terug te betalen.

Schuldeisers willen wel zien dat u uw best doet om grip op uw geldzaken te houden. Zij willen zien dat u uit de schulden blijft.

Gaan schuldeisers akkoord? Dan is het mogelijk om na anderhalf jaar schuldenvrij te zijn.

Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen (WSNP)

Gaan de schuldeisers niet akkoord? U kunt de rechtbank vragen om toelating tot de WSNP. De schuldhulpverlener helpt u daarbij.

Wordt u toegelaten? De schuldeisers zijn verplicht om mee te werken. U kunt na anderhalf jaar schuldenvrij zijn.

Budgetbeheer

Heeft u moeite met betalen van uw vaste lasten? Heeft u weinig grip op uw geld? Of geeft het u rust als iemand anders alles voor u betaalt en u geld voor boodschappen krijgt?

In overleg met u kunnen we u aanmelden voor budgetbeheer. Dit gaat via Stichting CAV. De budgetbeheerder zorgt ervoor dat u niet meer geld uitgeeft dan wat er binnenkomt.

We bespreken met u uw maandbudget, luisteren naar uw wensen en overleggen wat voor u het beste is.

Kijk voor meer informatie bij Budgetbeheer.

Stappenplan hulp aanvragen

Stap 1 ⇒ U vraagt de gemeente om hulp

Stap 2 ⇒ Gesprek met de gemeente

 • U plant een afspraak voor een telefonisch gesprek met een schuldhulpverlener. Komt u liever bij ons langs? Dat kan ook. 
 • In het gesprek vertelt u ons welke hulp u nodig heeft. We bekijken hoe we u kunnen helpen.  Alleen dit gesprek kan voor u genoeg zijn om verder zelf aan de slag te gaan. Is er meer hulp nodig? Dan hebben we meer informatie nodig. 

Stap 3 ⇒ Gesprek met de gemeente

 • U krijgt van ons een formulier. Dit formulier vult u in en u voegt informatie toe. De Formulierenbrigade kan u helpen met het invullen van dit formulier. Heeft u hulp nodig bij het verzamelen van informatie? Humanitas of Uit de schulden nu (van Schuldhulpmaatje) kunnen u daarmee helpen.
 • Wij vragen alleen informatie die echt belangrijk is om u goed te kunnen helpen.

Stap 4 ⇒ Informatie inleveren

 • U levert het ingevulde formulier bij ons in. Hebben we alle informatie die nodig is van u gekregen? Dan nodigt de schuldhulpverlener u uit voor een intakegesprek.

Stap 5 ⇒ Intakegesprek met schuldhulpverlener

 • Het intakegesprek gaat over uw persoonlijke situatie, uw inkomsten en uitgaven en over uw schulden. Dit gesprek duurt 1 tot 1,5 uur. Het gesprek is in het stadhuis. 

Stap 6 ⇒ Plan van aanpak

 • Na het intakegesprek krijgt u een 'Plan van Aanpak'. Hierin staat:
  • Wat u zelf (nog) moet doen.
  • Hoe de gemeente u verder gaat helpen.
  • Een verslag van het intakegesprek.

Na het lezen van het plan van aanpak weet u wat er verder gaat gebeuren.

Tips / Zelf aan de slag

Wilt u zelf aan de slag? De websites hieronder helpen u om zelf aan de slag te gaan uw schulden en/of geldzaken te regelen.

Geldfit 
Doe een korte test op Geldfit.nl en krijg advies over uw financiële situatie.

Bereken uw recht 
Kijk of u recht heeft op een bepaalde vergoedingen en hoe u dat regelt.

Startpunt Geldzaken 
Stelt geldplannen beschikbaar voor verschillende situaties. Een geldplan kan u helpen, bijvoorbeeld om beter rond te komen of uit de geldzorgen te raken.

Wijzer in Geldzaken 
Informatie over geldzaken, bijvoorbeeld lenen, sparen, beleggen, verzekeringen en hypotheken.

Zelf je schulden regelen 
Kom in 6 stappen tot een plan om zelf uw schulden aan te pakken.

Regels voor hulp bij schulden 
Beleidsregels van de gemeente voor hulp bij schulden.

Nibud 
Onafhankelijke voorlichting over geldzaken.

Organisaties in Zoetermeer

Geldpunt

Bij het Geldpunt kunnen alle Zoetermeerders op een laagdrempelige manier praten over geld. Dat kan telefonisch, per mail of bij het Geldpunt zelf. De medewerkers van het Geldpunt hebben de aandacht en kennis om samen te zoeken naar de ondersteuning die inZet kan bieden.

Het Geldpunt is op verschillende manieren te bereiken.

 • Telefonisch op 06-15031286. Dit nummer is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar tussen 9.00 en 16.30 uur. Bellen met het telefoonnummer is gratis
 • Via e-mail: geldpunt@inzet-indewijk.nl.
 • Bij InZet in Noordhove & Seghwaert zijn medewerkers iedere dinsdag aanwezig tussen 11.00 en 15.00 uur. Het adres van het inlooppunt is Petuniatuin 7. U kunt hier zonder afspraak terecht.

Zoetermeerwijzer

Meer organisaties in Zoetermeer die u kunnen helpen bij uw geldzaken vindt u op de website Zoetermeerwijzer.

Cursus / Workshop

Veelgestelde vragen

Er is/wordt beslag gelegd op mijn inkomen (loonbeslag). Wat nu?

Beslagvrije voet

De deurwaarder legt meestal geen beslag op uw hele inkomen. Hij/zij houdt rekening met de “beslagvrije voet”. Dit is het deel van uw inkomen dat u mag houden voor de kosten om van te leven en uw vaste lasten. De deurwaarder mag ook beslag leggen zonder rekening te houden met beslagvrije voet. Dit gebeurt bijvoorbeeld als u niet de gevraagde gegevens geeft aan de deurwaarder.

Hoe wordt het bedrag bepaald?

Degene die beslag legt vraagt u meestal vooraf om informatie over uw inkomen en uitgaven. Met deze gegevens kan hij/zij de beslagvrije voet berekenen. Levert u deze informatie niet? Dan krijgt u vaak een lager bedrag dan waar u recht op heeft. Vul daarom altijd de gevraagde gegevens in. Dat kan u geld schelen.

De beslagvrije voet is niet goed berekend. Wat kan ik doen?

U vraagt de deurwaarder om het bedrag aan te passen. U legt uit waarom u denkt dat het bedrag niet klopt. U stuurt een berekening en bewijs mee.

Het berekenen van de beslagvrije voet is niet eenvoudig. U kunt kijken op www.uwbeslagvrijevoet.nl hoe dit wordt berekend. Komt u er zelf niet uit? Dan kan de Formulierenbrigade u helpen.

Wanneer stopt het beslag op mijn loon?

Het loonbeslag stopt:

 • Als de schuld helemaal betaald is.
 • Als er een regeling is met de schuldeiser(s).

Heeft u nog vragen?

Bel dan 14 079 en vraag naar de afdeling Schuldhulpverlening of stuur een e-mail naar shv@zoetermeer.nl.