Kunst in de openbare ruimte(s) verhoogt de aantrekkelijkheid van Zoetermeer en is daarom een belangrijk visitekaartje van de stad. Beeldende kunst zorgt ook voor meer kwaliteit en beleving van onze leefomgeving, omdat vaak de wisselwerking ontstaat tussen kunst, openbare ruimte en de toeschouwers. Het maak het wonen en leven in de wijk leuker. Het lokt reacties uit, als bewoner word je aan het denken gezet: je hebt er meteen een mening over. Kunst is ook een ontmoetingsplek, een markant punt dat iedereen kent en herkent.

De snelle groei van de stad heeft ervoor gezorgd dat een kwalitatief hoogwaardige collectie beeldende kunst in de openbare ruimte is opgebouwd. Bij elk (nieuw)bouwproject werd een deel van de financiering gereserveerd voor kunst. Deze percentageregeling zorgde voor circa 175 autonome en geïntegreerde kunstwerken bij en in openbare gebouwen en in het openbare gebied. De collectie geeft een dwarsdoorsnede van de geschiedenis van kunst in het openbaar gebied.

Catalogus

In de catalogus vindt u informatie over alle bestaande kunstwerken in Zoetermeer, hoe lang het kunstwerk er al staat, door wie en met welk materiaal het gemaakt is. Daarnaast kunt u zoeken naar kunst van een bepaalde kunstenaar, een kunstwerk of per wijk.

Catalogus kunstwerken Zoetermeer(externe link)

Kunstroutes door de stad

Langs verschillende kunstwerken in Zoetermeer komen kunstroutes: wandel- of fietsroutes die u langs een aantal kunstwerken in een gebied voeren. Inmiddels zijn er 4 routes verschenen. Waar mogelijk worden routes toegankelijk voor rolstoel en scootmobiel.

Meer over de kunstroutes(externe link)

Kunstprojecten

Bij nieuwe, grote kunstprojecten wordt een projectgroep opgericht. Hierin zitten, naast de ambtelijke projectleider, communicatie- en technische adviseurs, ook vertegenwoordigers van alle gebruikers zoals inwoners en ondernemers. De projectgroep begeleidt het kunstproject en bepaalt in participatie of het ontwerp en de uitvoering aan alle eisen en wensen voldoet.