De inhoud is geladen.

Logo gemeente Zoetermeer

Beeldende kunst in Zoetermeer

Zoetermeer heeft een grote collectie van 180 kunstwerken in de openbare ruimte. Op deze pagina vindt u alle informatie over deze kunstwerken, de kunstroutes en participatie bij kunstprojecten.

Beeldende kunst is een belangrijk onderdeel van de Zoetermeerse stadscultuur. Sinds Zoetermeer in de jaren 60 van een dorp uitgroeide tot een stad, is er altijd aandacht geweest voor kunst in de openbare ruimte. Kunst geeft de stad karakter en maakt de stad bijzonder voor inwoners en bezoekers.

Kunstwerk Zoetermeerse H-structuur van Marus van der Made

Catalogus Beeldende kunst

In Zoetermeer staan meer dan 180 kunstwerken in de openbare ruimte. Niet alleen in de parken, maar ook in woonstraten, op de begraafplaats en bij en in scholen. Denk bijvoorbeeld aan de fontein 'Interaction' in de Dobbeplas, 'De Stuiter' langs de Amerikaweg of de welbekende 'Aardappelmannetjes' bij Centrum West. Ook buiten het centrum is veel te zien. Zoals in het Wilhelminapark, op de begraafplaats en kunst bij/op scholen. Ieder kunstwerk heeft zijn eigen verhaal. Ze vormen een herkenningspunt of worden zelfs een ontmoetingsplek. In de catalogus vindt u alle informatie over de kunstwerken en (binnenkort) een plattegrond met kunst per wijk.

Catalogus Beeldende kunst

Kunstprojecten en participatie

Bij ieder bouwproject in Zoetermeer wordt er 1 procent van de totale kosten besteed aan kunst. Dat staat in de percentageregeling Beeldende kunst in de openbare ruimte. Inwoners bepalen zelf welke kunst er komt. Voor meer informatie:

Kunstprojecten

Kunstwerk De Toverberg van Barbara Kletter

Kunstvitrine in het Stadhuis

In het Stadhuis-Forum staat een kunstvitrine naast de hoofdingang aan de Engelandlaan. Elke 3 maanden kan een gastcurator een kleine tijdelijke tentoonstelling inrichten. De tentoonstellingen zijn gratis te bezoeken tijdens de openingstijden van het Stadhuis-Forum. Heeft u een interesse om te exposeren? Op deze pagina leest u meer over de spelregels en hoe u zich kunt aanmelden als gastcurator.

Mini-tentoonstelling in kunstvitrine Stadhuis

Kunstroutes door de stad

Ontdek kunstwerken in de stad met de kunstroutes. Er zijn 3 wandelroutes door het centrum en een fietsroute richting Lansingerland. Deze kunstroutes vindt u op:

www.zoetermeerisdeplek.nl | Kunstroutes

Kunstwerk Piramide en Obelisk van Jan Samsom

Beeldentuin achter Dorpsstraat 7

In de Dorpsstraat is een beeldentuin met 5 beelden. U kunt de beeldentuin bezoeken op zondagen tussen 12:00 en 16:00 uur. Welke beelden hier te zien zijn leest u op:

Beeldentuin achter Dorpsstraat 7

Contact

E-mail: kunstprojecten@zoetermeer.nl

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws over kunst en cultuur in de stad? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief Cultuur. Deze nieuwsbrief wordt 4 keer per jaar verstuurd.

Aanmelden voor de nieuwsbrief Cultuur