Kunst in de openbare ruimte(s) verhoogt de aantrekkelijkheid van Zoetermeer en is daarom een belangrijk visitekaartje van de stad. Beeldende kunst zorgt ook voor meer kwaliteit en beleving van onze leefomgeving, omdat vaak de wisselwerking ontstaat tussen kunst, openbare ruimte en de toeschouwers. Het maak het wonen en leven in de wijk leuker. Het lokt reacties uit, als bewoner word je aan het denken gezet: je hebt er meteen een mening over. Kunst is ook een ontmoetingsplek, een markant punt dat iedereen kent en herkent.

De snelle groei van de stad heeft ervoor gezorgd dat een kwalitatief hoogwaardige collectie beeldende kunst in de openbare ruimte is opgebouwd. Bij elk (nieuw)bouwproject werd een deel van de financiering gereserveerd voor kunst. Deze percentageregeling zorgde voor circa 175 autonome en geïntegreerde kunstwerken bij en in openbare gebouwen en in het openbare gebied. De collectie geeft een dwarsdoorsnede van de geschiedenis van kunst in het openbaar gebied.

Catalogus

In de catalogus vindt u informatie over alle bestaande kunstwerken in Zoetermeer, hoe lang het kunstwerk er al staat, door wie en met welk materiaal het gemaakt is. Daarnaast kunt u zoeken naar kunst van een bepaalde kunstenaar, een kunstwerk of per wijk.

Catalogus kunstwerken Zoetermeer(externe link)

Kunstroutes door de stad

Langs verschillende kunstwerken in Zoetermeer komen kunstroutes: wandel- of fietsroutes die u langs een aantal kunstwerken in een gebied voeren. Inmiddels zijn er 4 routes verschenen. Waar mogelijk worden routes toegankelijk voor rolstoel en scootmobiel.

Meer over de kunstroutes(externe link)

Kunstprojecten

Bij nieuwe, grote kunstprojecten wordt een projectgroep opgericht. Hierin zitten, naast de ambtelijke projectleider, communicatie- en technische adviseurs, ook vertegenwoordigers van alle gebruikers zoals inwoners en ondernemers. De projectgroep begeleidt het kunstproject en bepaalt in participatie of het ontwerp en de uitvoering aan alle eisen en wensen voldoet.

Een overzicht van kunstprojecten vindt u onderaan deze pagina.

Nieuwe kunstvitrine voor mini-exposities

Bij de hoofdingang van het Stadhuis aan de Engelandlaan 502 is een nieuwe kunstvitrine geplaatst. Hierin is elke 3 maanden een andere mini-expositie te zien rond een bepaalde kunstenaar, thema, onderwerp of techniek. Momenteel staan er 4 sculpturen uit de gemeentelijke kunstcollectie. De kunstvitrine is gratis te bezoeken tijdens de openingstijden van het Stadhuis.

De gemeente stelt de kunstvitrine ter beschikking aan geïnteresseerden die zelf als gastcurator een tijdelijke kleinschalige expositie willen inrichten. Iedereen met een interessant idee voor een mini-expositie kan zich aanmelden. Er zijn wel een aantal regels: zo is de vitrine alleen bedoeld voor exposities van werk van professionele kunstenaars en moet het geëxposeerde werk een relatie met Zoetermeer hebben.

Meer informatie over de mogelijkheden en/of aanmelding als gastcurator zal binnenkort te vinden zijn op deze pagina.

Nieuwsbrief Cultuur

Bent u kunst & cultuurmaker of liefhebber in Zoetermeer en blijft u graag op de hoogte? Meld u aan voor de nieuwsbrief via www.zoetermeer.nl/nieuwsbrieven.