Kunstprojecten en participatie

Beeldende kunst speelt een grote rol in hoe we onze omgeving beleven. Kunst verbindt mensen met hun stad en geeft een eigen karakter aan een plek. Daarom is kunst belangrijk voor de stadscultuur. Kunstenaars werken samen met bewoners aan nieuwe kunstprojecten. Op deze pagina, bedoeld voor inwoners en kunstenaars, kunt u meer lezen over hoe u kunt meedoen aan lopende en komende projecten.

Kunstwerk Sprookjesdieren van Wilma Mantje

Beeldende kunst in opdracht

De gemeente Zoetermeer geeft al tientallen jaren opdrachten aan professionele kunstenaars om een kunstwerk te maken bij bouwprojecten. Een kunstwerk speciaal ontworpen voor de plek én speciaal voor de mensen die de plek gebruiken. Zo wordt kunst echt van en voor de stad. Inmiddels zijn er nu ongeveer 180 kunstwerken op openbare plekken in de stad. Voor meer informatie:

Catalogus Beeldende kunst

Percentageregeling Beeldende Kunst in de openbare ruimte

In Zoetermeer is een regeling voor kunstopdrachten: Percentageregeling Beeldende kunst in de openbare ruimte. Deze regeling zorgt ervoor dat er extra geld beschikbaar is bij elk bouwproject, om kunst te laten ontwerpen. Door al vroeg in het project rekening te houden met een kunstontwerp, kunnen we ervoor zorgen dat het goed past bij de omgeving van het gebouw of openbaar gebied.

Verordening Percentageregeling Beeldende kunst in de openbare ruimte

Participatie in projectgroepen door inwoners

In Zoetermeer denken de inwoners mee over kunst die in de stad komt. De gemeente stelt daarvoor per kunstopdracht een tijdelijke projectgroep samen. Via een oproep in lokale media en deze kunstpagina kunnen inwoners, gebruikers van de plek waar het kunstwerk komt en andere geïnteresseerden uit Zoetermeer zich aanmelden. Deze groep bepaalt de precieze locatie en de opdrachtomschrijving voor het kunstwerk. Ze selecteren kunstenaars voor schetsideeën en vervolgens kiezen ze het idee dat echt wordt uitgevoerd. Een projectleider en professionele adviseur begeleiden de projectgroep hierbij.

Wat vragen we van leden van een projectgroep?

U hoeft geen ervaring of kennis te hebben op het gebied van kunst: iedereen kan meedoen. De leden van de projectgroep krijgen van de projectleider uitleg over de aanpak. Als u meedoet, kost dat u totaal 14 tot 16 uur, verspreid over ongeveer 1,5 jaar. De bijeenkomsten met de projectgroep zijn meestal overdag. Bent u een keer verhinderd, dan krijgt u de informatie via e-mail.

Op dit moment kunt u zich niet aanmelden voor een projectgroep.

Procedure bij kunstprojecten

Voor elke nieuwe opdracht zoekt de gemeente Zoetermeer professionele beeldende kunstenaars die nog geen kunstwerk in Zoetermeer hebben staan. Bij grote opdrachten vindt u de advertentie in kunstenaarsvakblad BK-informatie en op deze website. Bij kunstopdrachten met een kleiner budget draagt de gemeente kunstenaars voor aan de projectgroep. Professioneel werkende kunstenaars sturen een CV en documentatie van bestaand werk in. 

De projectgroep bekijkt het ingezonden materiaal en nodigt vervolgens één of meerdere kunstenaars uit om een schetsidee te maken. Eén schetsidee wordt uitgewerkt tot een definitief ontwerp. De projectgroep die de opdracht begeleidt, bestaat uit inwoners en/of gebruikers van de locatie waar het kunstwerk moet komen.

Op dit moment zijn er geen opdrachten waarvoor kunstenaars zich kunnen aanmelden.