Een Koninklijke Erepenning is een onderscheiding voor verenigingen en instellingen. De Koninklijke Erepenning kunt u krijgen bij de viering van een bijzonder jubileum. U vraagt de Koninklijke Erepenning aan bij de gemeente. De koning wijst de Koninklijke Erepenning toe.

Hoe werkt het?

  • Alleen een vereniging, stichting of instelling die minimaal 50 jaar bestaat kan een Koninklijke Erepenning krijgen.
  • De Koninklijke Erepenning wordt uitgereikt bij de viering van het 50-jarig bestaan. Of bij een volgende 25 jaar (bijvoorbeeld bij het 75- of 100-jarig bestaan). In zeer bijzondere gevallen is een uitzondering mogelijk.
  • De Koninklijke Erepenning is iets anders dan het predicaat 'Koninklijk'. Een vereniging of instelling met de Koninklijke Erepenning mag zich niet 'Koninklijk' noemen.
  • Een bond of overkoepelende organisatie kan geen Koninklijke Erepenning krijgen.

Op de website van het Koninklijk Huis leest u wat de eisen zijn de Koninklijke Erepenning te krijgen.

Aanvragen

  • U vraagt de Koninklijke Erepenning gratis aan bij de gemeente waar uw vereniging of instelling gevestigd is*.
  • Leg duidelijk uit waarom uw vereniging of instelling de Koninklijke Erepenning verdient. Geef hierbij ook informatie over de geschiedenis, het doel van de vereniging en de soort activiteiten.
  • Dien uw aanvraag minimaal 6 maanden voor de gewenste uitreikingsdatum in.

* Is uw vereniging, stichting of instelling gevestigd in Zoetermeer? Stuur uw verzoek dan naar:

Gemeente Zoetermeer 
Postbus 15 
2700 AA ZOETERMEER

Andere onderscheidingen

Gemeentelijke onderscheidingen

Een gemeentelijke onderscheiding is een blijk van waardering voor een persoon of organisatie die zich op een bijzondere manier heeft ingezet voor de stad Zoetermeer en/of haar inwoners. De gemeente Zoetermeer kent 4 verschillende gemeentelijke onderscheidingen.

Kijk voor meer informatie bij Gemeentelijke onderscheidingen.

Koninklijke onderscheiding (lintje)

De lintjesregen vindt elk jaar plaats op de laatste werkdag voor Koningsdag. De meeste Koninklijke onderscheidingen worden uitgereikt tijdens deze lintjesregen. 

Kijk voor meer informatie bij Koninklijke onderscheiding, lintje.

Koninklijk predicaat

Het Predicaat Koninklijk is een onderscheiding die kan worden verleend aan verenigingen, stichtingen, instellingen of grote ondernemingen. 

Kijk voor meer informatie bij Koninklijk predicaat.

Hofleverancier worden

De toevoeging 'Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier' kan toegekend worden aan kleine en middelgrote ondernemingen die een vooraanstaande plaats innemen in hun regio en die 100, 125 (of een veelvoud van 25) jaar bestaan.

Kijk voor meer informatie bij Hofleverancier worden.