Met de komst van de nieuwe stadswijk Entree krijgt ook het stationsgebied aan de noordzijde (stadskant) van de Nelson Mandelabrug een nieuw gezicht. Het voorlopig ontwerp voor een plintgebouw met een stationshal en fietsenstalling is in augustus 2022 klaar. Ook ligt er een voorlopig ontwerp voor een fietsbrug vanaf de Afrikaweg naar het station.

Team V Architectuur-BoschSlabbers
Team V Architectuur

Waarom verandert het stationsgebied?

De nieuwe stadswijk Entree zorgt voor een betere verbinding van het station met de binnenstad. In Entree staan het gebruik van de fiets en het openbaar vervoer centraal, zodat er meer reizigers komen. Daar horen een goed bereikbaar openbaar vervoer knooppunt en een aantrekkelijke toegang tot het station bij. De gehele ambitie voor het station is opgeschreven in een Stationsvisie. De gemeenteraad heeft die visie in mei 2021 vastgesteld. U vindt de visie onderaan bij de documenten.

Team V Architectuur-BoschSlabbers

Plintgebouw met stationshal

Onderdeel van de ambitie voor het stationsgebied is het realiseren van een plintgebouw aan de noordzijde (stadskant) van de Nelson Mandelabrug. Dit is een gebouw van twee verdiepingen met op de begane grond (de plint) voorzieningen als een open stationshal, fietsenstalling, parkeergarage, winkeltjes, horeca en kleine bedrijven.

Team V Architectuur-BoschSlabbers

Op het dak van het nieuwe plintgebouw kan je straks wandelen en fietsen in een parkachtige omgeving of bijvoorbeeld op de zitbanken op je trein wachten.

Fietsenstalling en parkeergarage

De fietsenstalling heeft plek voor 1000 fietsen, met een optie voor toekomstige uitbreiding tot 2000 fietsplekken. De hoofdentree van de stalling ligt aan de nieuwe stationssingel die met groen en water voor het station wordt aangelegd. Of je neemt de ronde fietstrap om vanaf het dak in de fietsenstalling te komen.

De 210 autoparkeerplaatsen van de bestaande particuliere parkeergarage behorend bij het Poortgebouw komen terug in een nieuwe parkeergarage.

Team V Architectuur-BoschSlabbers

Fietsbrug

Onderdeel van de plannen voor Entree is een aantrekkelijke fiets- en wandelverbinding tussen het centrum en de Nelson Mandelabrug. De route is gepland via de nieuwe stadsstraat Afrikaweg. Je kunt dan komende uit het centrum via de Afrikaweg en de Nelson Mandelabrug fietsen naar de wijk Rokkeveen. Dit kan zonder de lift of roltrap van de Nelson Mandelabrug te gebruiken. Er is een ontwerp gemaakt voor een vrij liggende fietsbrug vanaf de Afrikaweg naar het dak van het plintgebouw. Vanaf het dak fiets je direct door naar de Nelson Mandelabrug.

Reageren en vervolg

Inwoners konden tot en met 13 september 2022 reageren op de ontwerpen voor het plintgebouw en de fietsbrug via het participatieplatform Doemee van de gemeente: doemee.zoetermeer.nl | Station Zoetermeer. Op 30 augustus was er een inloopbijeenkomst over het stationsgebied. Het voorlopige ontwerp voor een plintgebouw met een stationshal en fietsenstalling waren te zien. Ook het ontwerp voor een fietsbrug die de Afrikaweg met de Nelson Mandelabrug verbindt was te bekijken. Het sfeerverslag vindt u bij de documenten.

Alle suggesties worden waar mogelijk verwerkt in het definitief ontwerp dat naar verwachting begin 2023 klaar is. Voor het plintgebouw en de fietsbrug heeft de gemeenteraad geld gereserveerd. De planning is vanaf de zomer van 2023 met de uitvoering te beginnen.