Interviews over duurzaam ondernemen

Bode Scholten neemt verantwoordelijkheid in energietransitie

Marco Scholten licht keuze voor zonnepanelen toe

Marco Scholten, eigenaar van Bode Scholten, vindt dat je als ondernemer verplicht bent om te besparen. Persoonlijk voelt Scholten de verantwoordelijkheid voor de nieuwe generaties. "Wees bewust en zuinig. Wat is er nu mooier dat we nu in staat zijn om energie op te wekken uit onuitputtelijke bronnen zon en wind." Scholten neemt dan ook graag zijn verantwoordelijkheid door mee te doen in de energietransitie. Hij heeft grote daken en wil deze graag vol leggen met zonnepanelen om z'n rol te spelen in het opwekken van schone energie.

Omschakeling naar elektrisch vervoer

De drang om bij te dragen aan de energietransitie is bij Bode Scholten al jaren geleden in gang gezet. Op dit moment maakt het bedrijf de omschakeling naar elektrisch vervoer. Er rijden momenteel al 2 elektrische busjes, later komen daar nog 4 busjes bij en zit het bedrijf in totaal op 6 elektrische busjes. Later dit jaar komt ook de eerste volledig elektrische vragenwagen. Alle voertuigen kunnen worden opgeladen met de huidige capaciteit zonnepanelen. De verwachting is dat in 2025 de volgende 2 elektrische vrachtwagens worden geleverd. Vanaf dat moment is het de vraag of de huidige capaciteit toereikend is om alle elektrische voertuigen kunnen laden.

Verhoging aangevraagd

"We hebben bij Stedin al een verzwaring aangevraagd van onze aansluiting voor 1500 Kilowatt. De volgende stap is de inrichting van ons terrein met laadpalen, maar wel gefaseerd, want richting 2030 is de verwachting dat er 10-15 elektrische vrachtwagens en 18-20 elektrische bestelbusjes rijden." Er zijn nog geen klanten die elektrisch vervoer als eis stellen, echter: "De CSRD richtlijnen doen per 2025 hun intrede en een aantal relaties van ons moeten hun Scope 3 uitstoot CO2 rapporteren."

Dakruimte genoeg

Marco Scholten is de kleinzoon van opa Scholten, dé bode van Zoetermeer. "Na bijna 100 jaar doen we nog steeds hetzelfde. We zijn inmiddels uitgegroeid naar 160 werknemers, met 3 locaties op bedrijventerrein Hoornerhage. In 2019 hebben we een nieuw pand gebouwd aan de overkant, Fokkerstraat 58. Het dak ligt daar nu vol met 550 zonnepanelen. Op het dak van het hoofdgebouw liggen er 650, dat is ongeveer de helft van het dak. In totaal liggen er dus ca. 1200 zonnepanelen op de daken. Deels gefinancierd met de SDE subsidie."

Investering op lange termijn

De keuze om meer zonnepanelen neer te leggen dan op basis van het eigen verbruik nodig was is een bewuste keuze op basis van maatschappelijke verantwoordelijkheid en duurzaam ondernemen. "Ik heb mezelf de vraag gesteld wat ik kan doen? Ik heb een groot dak en dit kan vol met zonnepanelen om mee te helpen aan de energietransitie. De investering in 2019 heeft zich sneller terugbetaald in verband met de hoge energiekosten destijds. Feitelijk wil ik alle daken helemaal vol leggen met panelen, maar door het dalen van de energieprijzen, de veel lagere vergoeding voor het terugleveren, is de ROI een stuk langer geworden. Wij zullen nu eerder gaan investeren in stationaire batterijen om de opgewekte energie in de avonden te kunnen gebruiken voor het opladen van onze vrachtwagens."

Tips bij het proces van aanschaf zonnepanelen

"Vraag altijd 2 of 3 offertes aan", reageert Scholten direct. "Bij mij hebben lokale ondernemers of die uit de regio altijd de voorkeur. Leg deze offertes naast elkaar en maak een keuze op basis van gevoel, prijs en eventueel ervaring van bekenden. De prijs én het gevoel moeten beiden goed zijn." Laat indien mogelijk de offertes checken door iemand met verstand van zaken. Zonnepanelen worden altijd uitgedrukt in wattpiek. Er zijn panelen met verschillende wattpiek. Daardoor is het heel makkelijk uit te rekenen hoeveel zonnepanelen iemand nodig heeft. "Ga als ondernemer goed na hoe het zit met de dakconstructie en de maximale belasting in kg. Oudere panden zijn niet zomaar geschikt voor zonnepanelen."

Blik op de toekomst

De komende jaren wil Scholten zich focussen op het aanleggen van een laadplein. "Het laadplein is voornamelijk voor de avond en nacht. Ik hoop op ontwikkelingen die het mogelijk maken om avond en nacht meer dan de maximale capaciteit te gebruiken aangezien het dan toch niet gebruikt wordt door de buren. Dat zou voor Bode Scholten de enige oplossing zijn." Volgens Scholten is het met netcongestie cruciaal dat we het verbruik van de opgewekte stroom goed gaan verdelen over de 24 uur in een dag zodat de piekmomenten minder hoog zijn. Hij verwacht dat energie nooit meer duur gaat worden door toenemende opgewekte energie uit zon en wind en dat er richting toekomst een enorm overschot aan duurzame energie beschikbaar is uit zon en wind. Dit kan ook weer een positieve uitwerking hebben op de ontwikkeling van batterijen om de stroom op te slaan, en de betaalbaarheid van waterstof.

Bouwhof: een inspirerend voorbeeld van duurzaam ondernemerschap

Jan Bart Huurman deelt zijn ervaringen met zonne-energie

In een tijd waarin energiekosten onvoorspelbaar zijn en duurzaamheid steeds belangrijker wordt, koos Bouwhof ervoor om zonnepanelen op het dak te plaatsen. Jan Bart Huurman, de drijvende kracht achter deze stap, deelt zijn inzichten en ervaringen om andere ondernemers te inspireren om dezelfde groene weg in te slaan.

De drijfveer: energiebesparing en onafhankelijkheid

Energiebesparing stond voorop in de beslissing van Jan Bart Huurman. "Onze energiekosten waren enorm hoog. In januari 2023 betaalden we meer dan € 20.000 per maand. Als de kosten zo hoog blijven, dan moet je iets doen. In het ergste geval moet je snijden in personeel. Door zonnepanelen te plaatsen, kunnen we besparen en zijn we minder afhankelijk van de energiemarkt. Bovendien geeft het een goed beeld naar buiten", legt hij uit. "Helaas kunnen klanten van buitenaf niet zien dat er zoveel zonnepanelen op het dak liggen. Daarom laten we de zonnepanelen zien op verschillende schermen in de winkel, zodat bezoekers op de hoogte zijn."

Groot dak, grote impact

Het bedrijfsdak van Bouwhof, met een oppervlakte van 10.000 vierkante meter, bood een ideale locatie voor zonnepanelen. "We hebben in totaal 950 zonnepanelen geïnstalleerd, in 2 fases: eerst 400 in 2021 en daarna nog 550 in 2023", vertelt Huurman trots.

Uitdagingen en oplossingen

Het proces kende echter ook uitdagingen. "De draagkracht van het dak bleek niet optimaal. We moesten het dak eerst isoleren en voorzien van een speciale bedekking. Dat kwam bovenop de kosten van de zonnepanelen zelf", zegt Huurman. Desondanks liet hij zich niet ontmoedigen en vond hij oplossingen om de installatie succesvol te realiseren.

Zichtbare voordelen

De voordelen van zonne-energie zijn al duidelijk zichtbaar. "In de zonnige maanden april en mei hebben we meer energie terug geleverd dan we verbruikten op basis van de berekening. De zonnepanelen leveren 300.000 kWh per jaar op, genoeg voor 125 huishoudens op jaarbasis. We wekken nu 50% van onze eigen energie op per jaar", aldus Huurman.

Praktische tips voor collega-ondernemers

"Wees voorbereid op externe factoren waar je zelf geen invloed op hebt. Je weet niet wat er nog kan komen, door bijvoorbeeld oorlogen. Met zonnepanelen ben je niet afhankelijk van een energiepartij. Als bijvoorbeeld de gaskraan dichtgedraaid wordt, dan is er bij Bouwhof nog geen man overboord." Huurman heeft zelf niet gebruikgemaakt van subsidies, mede door onwetendheid in het begin. "Ik adviseer om je goed te verdiepen in de subsidies zoals de SDE++-subsidie, te kijken wanneer aanvraagloketten open zijn en hiervan gebruik te maken. Het SDE loket is slechts op 2 data per jaar geopend. Zolang wilde ik niet wachten. En investeer in zaken die je binnen 5 jaar terugverdient, zoals LED-verlichting. Vergeet ook niet dat de verzekeringskosten stijgen als je zonnepanelen hebt."

Toekomstplannen: laadpalen

Bouwhof kijkt ook vooruit naar verdere verduurzaming. "We willen een flink aantal laadpalen installeren op ons terrein en zoeken bedrijven die hierin willen investeren." Dit is niet alleen een duurzame investering, maar ook een noodzakelijke stap in de richting van volledige elektrificatie van de bedrijfsvoering. Huurman ziet hierin een win-win situatie: "Bij zo'n investering ontvang je zelf bijvoorbeeld 10% van de opbrengst voor laadpalen. Een snellaadpaal kost je anders zelf tussen de € 75.000 en € 100.000 per stuk."

Naar een energieonafhankelijk bedrijf

Het ultieme doel van Huurman is om Bouwhof voor 2028 volledig zelfvoorzienend te maken. Dit betekent dat het bedrijf niet meer afhankelijk zal zijn van externe energiepartijen. "We willen energieonafhankelijk worden, maar dat brengt uitdagingen met zich mee", erkent hij. De grootste uitdaging ligt in de opslag van grote hoeveelheden energie. "Er wordt nu vooral gesproken over accu's, maar een grote accu die alle energie kan opslaan kost ongeveer € 500.000. En er is ook geen mogelijkheid tot leasen", legt hij uit. Tot nu toe heeft geen enkel bedrijf een goed plan neergelegd voor grootschalige energieopslag, wat aangeeft hoe innovatief en vooruitstrevend Bouwhof's ambities zijn.