Energietoeslag 2023

Gemeenten krijgen dit jaar weer de mogelijkheid om energietoeslag uit te keren. De Rijksoverheid maakt hiervoor een nieuwe wet. In deze wet staat wie er recht hebben op de energietoeslag. De wet gaat waarschijnlijk in juni in. Dit betekent dat de toeslag in de tweede helft van 2023 wordt overgemaakt. Als er meer duidelijkheid komt over de groep Zoetermeerders die recht heeft op de nieuwe energietoeslag zet de gemeente dit op deze website.

Om Zoetermeerders te helpen geeft de gemeente alvast 500 euro aan huishoudens die in 2022 ook energietoeslag ontvingen. Het gaat om een bedrag van 500 euro. Het geld wordt automatisch op de rekening overgemaakt. Zij hoeven hier niets voor te doen. Als er meerdere huishoudens op één adres wonen krijgen zij een deel van de 500 euro.

Noodfonds energie - aanvragen mogelijk tot 30 april 2023

Om huishoudens die hun energierekening niet kunnen betalen te helpen, is er het landelijke Tijdelijk Noodfonds Energie(externe link).

Hoe werkt het?

Het Noodfonds betaalt voor huishoudens een deel van de energierekeningen. Het gaat om de rekening van oktober 2022 tot en met maart 2023. Het Noodfonds kijkt hoe hoog de energierekening is in vergelijking met de inkomsten in het huishouden. Het Noodfonds betaalt het deel van de maandelijkse energierekening dat meer is dan 10 tot 13 procent van het gezamenlijk bruto-inkomen van een huishouden.

Wie kan het aanvragen?

Huishoudens die voldoen aan de voorwaarden, kunnen een aanvraag indienen. De voorwaarden zijn:

  • Een huishouden met een inkomen van maximaal 200% van het sociaal minimum. Dat betekent dat het bruto-inkomen per maand lager is dan € 2.980,- (alleenstaand) of € 4.180,- (samenwonend).
  • Huishoudens hebben zelf een contract voor gas, stroom en/of stadswarmte bij een energieleverancier. De rekening is (afhankelijk van het inkomen) hoger dan 10 tot 13 procent van het gezamenlijk bruto-inkomen.