Veel jongeren voelen zich wel eens eenzaam. Je voelt je dan minder of niet verbonden met anderen. Dat kan bijvoorbeeld doordat je minder contact hebt met anderen dan je zou willen, het gevoel hebt dat anderen niet om je geven of iemand mist waarmee je je gevoelens en gedachten kunt delen.

Niet één soort eenzaamheid

Er zijn heel veel oorzaken waardoor je je eenzaam kunt voelen. Misschien vind je het moeilijk om nieuwe contacten te maken en heb je daardoor weinig vrienden. Ook als je veel vrienden hebt en heel sociaal bent kun je je toch eenzaam voelen. Of als je bijvoorbeeld net op een nieuwe plek woont en nog weinig mensen kent. Ook dat kan een eenzaam gevoel geven.

Jongeren die zich eenzaam voelen, hebben vaak het gevoel dat er niemand is waarmee ze goed kunnen praten en bij wie zij echt zichzelf kunnen zijn. Toch is het belangrijk om erover te praten en zelf de eerste stap te zetten.

Praat erover

Veel jongeren die zich eenzaam voelen, praten er niet over omdat ze zich schamen. Dat is helemaal niet nodig. 75% van de jongeren voelen zich soms of regelmatig eenzaam. Je bent dus niet de enige. Door erover te praten en contact te maken met anderen kun je je eenzaamheid verminderen. Het belangrijkste advies is dan ook om zelf de eerste stap te zetten. Alle kleine stapjes helpen. In Zoetermeer zijn er meerdere organisaties die je kunnen helpen.