Waar bouwt de gemeente het nieuwe zwembad?

De gemeente bouwt het nieuwe zwembad in het Van Tuyllpark aan de Van der Hagenstraat 24. De gemeenteraad heeft deze plek op 15 juli 2019 gekozen op basis van een onderzoek naar 17 verschillende plekken in de stad.

Wanneer gaat het zwembad open?

Het zwembad gaat open in de zomer van 2024. Het terrein rondom het zwembad is in de tweede helft van 2024 klaar.

Hoe ziet het zwembad eruit?

In 2019 heeft de gemeente samen met toekomstige gebruikers een plan gemaakt voor het nieuwe zwembad. In het zwembad komt:

  • een recreatiebad met 3 glijbanen, een bubbelbad en een watercube;
  • een ondiep peuter- en kinderbad met speelelementen;
  • een 8-baans 25-meter wedstrijdbad met een tribune voor 200 toeschouwers;
  • een doelgroepenbad dat extra verwarmd kan worden en een beweegbare bodem heeft;
  • een horecavoorziening met zicht op alle 3 de zwembaden;
  • een ligweide met een waterspeelplaats en een buitenterras.

Meer zien? Kijk ook op Instagram | Optisport Zoetermeer.

Heeft het zwembad een buitenbad?

Het zwembad heeft geen buitenbad. Tijdens warme zomerdagen kan een deel van het dak en een deel van de gevel van het recreatie- en peuterbad worden geopend. Zo kunt u als bezoeker in de open lucht zwemmen en ontstaat er een doorgang naar de groene ligweide rondom het gebouw. De ligweide heeft een waterspeelplaats en een buitenterras.

Hoe duur wordt een kaartje?

De gemeenteraad heeft vastgesteld dat een kaartje bij de opening van het zwembad € 6,- kost. Na één jaar kan de prijs verhoogd worden.

Is het zwembad voor iedereen toegankelijk?

Het gebouw heeft het ITS Basis keurmerk. Er zijn bijvoorbeeld kleedkamers en toiletten voor mensen met een beperking en brede gangpaden. Er is een doelgroepenbad met verwarmd water en een beweegbare bodem. Naast dit bad ligt een wachtruimte voor hulphonden. Naast de ligweide is er een rolstoeltoegankelijke waterspeelplaats.

Waarom bouwt de gemeente een nieuw zwembad?

Zoetermeer heeft 2 openbare zwembaden: De Veur en De Driesprong. De Driesprong is verouderd en aan vervanging toe. Ook is er behoefte aan een recreatiezwembad in de stad. Daarom heeft de gemeenteraad in 2017 besloten om een nieuw, duurzaam recreatiezwembad te bouwen.

Wat gebeurt er met De Driesprong en De Veur?

Het nieuwe zwembad vervangt De Driesprong. Zwembad De Driesprong, dat gebouwd is in 1957, is verouderd en aan vervanging toe. Uiteindelijk wordt dit zwembad gesloten en gesloopt. Nadat het nieuwe zwembad open is, wordt De Veur gerenoveerd en verduurzaamd. De Veur blijft open en vooral een zwembad voor de verenigingen, verschillende doelgroepen en/of diplomazwemmen.