Het is mogelijk om uw voorkeur aan te geven voor een trouwambtenaar. U kunt kiezen uit onze speciaal geselecteerde trouwambtenaren. Om uw keuze makkelijker te maken, stellen zij zichzelf graag persoonlijk aan u voor.

Wie wordt uw trouwambtenaar?

Uw voorkeur kunt u vervolgens aan ons doorgeven met het formulier: 'Keuze buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand'. Dit formulier vindt u op de pagina Trouwen. Dit formulier kan tot uiterlijk 3 maanden voor het huwelijk worden ingediend.

Uw voorkeur moet u uiterlijk bij de ondertrouw kenbaar hebben gemaakt. Afhankelijk van de beschikbaarheid van de trouwambtenaar, houden wij zoveel mogelijk rekening met uw voorkeur. Ongeveer 6 weken van te voren krijgt u van ons door welke trouwambtenaar uw huwelijk gaat voltrekken. De trouwambtenaar neemt tijdig contact met u op om een afspraak te maken voor een persoonlijk gesprek. U bespreekt samen met hem of haar hoe de voltrekking eruit gaat zien.

Eigen trouwambtenaar meenemen?

Dat kan! U kunt een familielid of vriend speciaal voor uw huwelijk laten benoemen. Als deze persoon nog geen trouwambtenaar is bij een andere gemeente moet er een beëdiging plaatsvinden bij de rechtbank Den Haag. De aanvraag moet u minimaal 3 maanden voor uw huwelijk inleveren. De kosten voor het in behandeling nemen van de aanvraag kunt u terugvinden op de pagina Trouwen. Wij nemen contact op met uw trouwambtenaar om de afspraak bij de rechtbank Den Haag te bespreken. Als de rechtbank de beëdiging heeft bevestigd, maken wij een afspraak met uw trouwambtenaar en krijgt hij of zij een korte instructie van ons. Zo weet uw trouwambtenaar precies wat er van hem of haar wordt verwacht op uw trouwdag.

Het formulier voor het regelen van uw trouwambtenaar vindt u op de pagina Trouwen. Uw trouwambtenaar voor één dag ontvangt geen vergoeding voor het huwelijk en moet zelf zorgen voor een toga (zonder gemeentewapen).

Het is belangrijk dat u uw huwelijksdatum bij ons vastlegt. Het maakt niet uit of het huwelijk op het Stadhuis wordt voltrokken of op een aangewezen locatie. Bij uw huwelijk is altijd een trouwambtenaar van de gemeente aanwezig. Hij of zij zorgt ervoor dat de akten aanwezig zijn en ziet erop toe dat de plechtigheid op de juiste wijze verloopt.

Eenvoudige huwelijksvoltrekking

Als alternatief voor het kosteloos trouwen wordt op dinsdagochtend om 9.45 uur en 10.15 uur tegen een lager tarief een eenvoudige plechtigheid van maximaal 10 minuten geboden. Deze vindt plaats in het Stadhuis. Hierbij wordt geen persoonlijke toespraak gehouden en er is geen voorgesprek met de ambtenaar van de burgerlijke stand. Het betreft alleen de formele voltrekking. U kunt hierbij ook geen voorkeur aangeven voor een trouwambtenaar.

Wie wordt uw trouwambtenaar?