Ratten zorgen steeds vaker voor overlast. Zo vormen ze een risico voor het verspreiden van ziektes en knagen ze veel dingen kapot. Het voorkomen van ratten is een stuk makkelijker dan ze bestrijden. Het is daarom belangrijk om de stad schoon te houden. Helpt u mee?

Rattenoverlast

Een oorzaak van rattenoverlast is afval en etensresten op straat of in de tuin. Ratten horen bij de stadsnatuur, maar te veel ratten, dat wil niemand. Ratten kunnen ziektes verspreiden en schade aanrichten aan gebouwen. Overlast door ratten voorkomt u onder andere door geen dieren te voeren, want de etensresten die daarbij achterblijven trekt ratten aan.

Heeft u overlast van ratten op uw eigen terrein? Schakel dan een bestrijdingsbedrijf in. In en rondom Zoetermeer zijn meerdere bedrijven die u kunnen helpen. Kijk bij KAD(externe link), NVPB(externe link) of PPN(externe link) voor meer informatie. Geef de overlast ook door aan de gemeente via het contactformulier of de gemeenteapp. Als het nodig is neemt de gemeente maatregelen in het openbare gebied.

Wat kunt u doen om ratten te voorkomen?

  • Gooi geen afval of etensresten op straat.
  • Stop uw vuilniszakken in de container. Zet er geen zakken of los afval naast.
  • Berg voer van uw huisdieren goed op. Laat geen voedsel in en om uw woning/gebouw slingeren.
  • Bewaar afval in gesloten containers en afsluitbare prullenbakken.
  • Dicht gaten en kieren in en om de woning. Zorg ervoor dat ratten nergens onder of in kunnen schuilen.
  • Repareer of vervang kapotte rioolbuizen, regenpijpen, ventilatieroosters en tegels.
  • Bent u huurder? Uw verhuurder is verantwoordelijk voor een goed onderhoud van de woning. Meld rattenoverlast daarom ook aan uw verhuurder, in verband met reparaties.

Kijk voor meer informatie en tips op KAD | Ratten en muizen(externe link).

Wat te doen met oud brood en etensresten?

Heeft u oud brood of voedselresten over? Voer het niet aan de dieren buiten op straat of in het park, maar doe het in de Groente-, Fruit-, Tuin- en Etensresten container (GFT+E). Door etensresten apart in te zamelen wordt het niet verspild. Er wordt bijvoorbeeld biogas of een andere grondstof van gemaakt. Om het inzamelen van GFT+E-afval zo makkelijk mogelijk te maken, kunt u gratis een speciaal afvalemmertje voor in huis afhalen. U kunt de afvalemmertjes (zolang de voorraad strekt) ophalen op het Stadhuis of bij het Zelfbrengdepot aan de Argonstraat.

Door slim om te gaan met restjes, hoeft u minder weg te gooien. Vaak kunt u van restjes nog een hartstikke lekkere maaltijd maken. Kijk voor tips op Voedingscentrum | Koken met restjes en kliekjes(externe link).

Voederverbod

Binnen de bebouwde kom is het niet toegestaan om dieren te voeren. Voor verdere uitleg zie Doe mee | Voederverbod.

Meld rattenoverlast

Ziet u een rat in de openbare ruimte, bijvoorbeeld op straat of in het park? Maak dan een melding via het contactformulier of de gemeenteapp. Kijk voor meer informatie over het doen van een melding op Melding woon- en leefomgeving (openbare ruimte).

Na een melding onderzoeken we de situatie en als het nodig is nemen we maatregelen. Dit proberen we zo diervriendelijk mogelijk te doen. Allereerst beperken we het aanwezige voedsel en plekken waar ratten schuilen. Wanneer deze maatregelen niet (genoeg) helpen, zetten wij vallen in. In het uiterste geval zetten we chemische bestrijdingsmiddelen in.