Hoe ziet de locatie er uit vlak voor de komst van bewoners?

In opdracht van de gemeente heeft fotograaf Richard Jetten een reportage gemaakt in de noodopvang. Op deze manier kunt u toch een kijkje nemen op de locatie nu een rondleiding door de coronaregels niet kan.

Het was een grijze dag, dat heeft meteen gevolgen voor de uitstraling van de foto's. Dat doet niet af aan de grote veranderingen die er in 3 maanden zijn gemaakt. Allemaal nodig om het pand bewoonbaar te krijgen voor andere bewoners en te laten voldoen aan alle wettelijk eisen.

De sfeer komt vooral als er straks bewoners zijn. Al zijn mogelijkheden beperkt. Een kleurtje op de muren mag bijvoorbeeld niet, want het pand moet na een jaar weer terug zijn in oorspronkelijke staat.

Een fotoroute door de noodopvang

Waar is de ingang van de noodopvang?

De ingang is op dezelfde plek gebleven. Alleen enkele personeelsleden van het COA komen met de auto naar hun werk, daarom verwachten we geen grote drukte. De bewoners van de noodopvang hebben over het algemeen geen auto.

Komt er een kijkmoment voor omwonenden?

Het COA had graag voor de opening van de opvanglocatie daar een kijkmoment willen organiseren voor omwonenden. Want deze opvang is echt onderdeel van de wijk. Vanwege de huidige corona-maatregelen was dit helaas niet mogelijk. Wat kan wel?

Zodra het weer kan, wil het COA rondleidingen geven op voor geïnteresseerde omwonenden.

Is de gevangenis verbouwd?

De gevangenis is geschikt gemaakt om er mensen in op te vangen. Hiervoor zijn kleine verbouwingen gedaan, zoals het plaatsen van schotten om de toiletten in de kamers. Ook is er meubilair van het COA geplaatst (bedden, kasten) en is de locatie aangekleed, zoals het ophangen van gordijnen.

Welke coronamaatregelen gelden er op de (nieuwe/tijdelijke) opvanglocaties?

Alle opvanglocaties volgen de op dit moment geldende RIVM-richtlijnen in Nederland. Daarbinnen geldt dat personen die uit een zeer hoog risicogebied aankomen in Nederland 10 dagen verplicht in quarantaine moeten. Ook worden alle asielzoekers die in Nederland aankomen eerst getest op COVID-19 voordat het asielproces van start gaat. Asielzoekers die symptomen van COVID-19 vertonen worden getest en in afwachting van de test in quarantaine geplaatst. Blijken zij besmet te zijn, dan worden zij op locatie in isolatie geplaatst of in speciaal daarvoor beschikbare quarantaine- en isolatie uitwijklocaties.