Een beetje opruimen in de buurt

"Het geeft mij voldoening om de omgeving een beetje schoon te houden", zegt Peter Bodbijl. Een gepensioneerd vrachtwagen- en touringcarchauffeur die al 17 jaar in het Fonteinbos woont. Hij loopt wekelijks een uurtje rond de flat waarbij hij losliggende rommel opruimt. Dat wat hij verzamelt gooit hij in de afvalcontainer die voor de flats staat. Hij voelt zich hier prettig, al wordt er thuis weleens gesproken om te verhuizen naar Groningen. Maar het past hem goed hier. Hij houdt van de directe manier waarop mensen hier in Zoetermeer met elkaar praten. En van de groene omgeving in de deze wijk. Zeker in vergelijking met andere wijken in Zoetermeer. Hij hoort dat mensen van buiten het hier verrassend groen vinden.

Peter is een sociale man. Hij heeft een hond waarmee hij dagelijks in de wijk loopt en waarbij hij spreekt met andere hondenbezitters. Soms alleen maar gedag zegt en een andere keer wat meer een gesprek voert. Het rondje met de hond brengt hem soms bij nog onontdekte bijzondere groene plekken in en vlak buiten Meerzicht.

Na de grote verbouwing van het Fonteinbos werd ook de buitenruimte aangepakt. "Dat was wel nodig ook! Er zijn struiken weggehaald en grote bakken geplaatst voor bloemen en planten. De bloemen hadden het in de zomer zwaar te verduren. Ik gaf ze dan wat extra water en maakte de grond een beetje los. Na de verbouwing was het echter schoner als dat het nu is. Zo'n 2 jaar geleden ben ik daarom begonnen om wat meer zwerfvuil op te ruimen. Ik word er blij van om wat bij te dragen aan een schone omgeving. En het is ook fijn als mensen hier positief op reageren." Peter is overigens niet de enige die dit doet. Er is nog iemand in de flat, maar daar kent hij de naam niet van. Ook in het Belvédèrebos ziet hij soms 2 mensen buiten rommel opruimen.

Het is wel opvallend hoeveel er weggegooid wordt. Een reden kan zijn dat het mensen soms wat te moeilijk gemaakt wordt. Als een tag (digitale sleutel) voor de afvalcontainer stuk is, kan deze online besteld worden. En daarna worden afgehaald op het industrieterrein. "Dat gaan ouderen echt niet doen. Het zou beter zijn als er in Meerzicht of bijvoorbeeld op het stadhuis een plek is waar een nieuwe tag te krijgen is. Een mogelijk gevolg hiervan is dat mensen nu afval op straat zetten in plaats van het in de container te gooien. Dat is jammer."

Soms doet hij een melding bij de gemeente via de MijnGemeente app. Bijvoorbeeld over een boom die was afgezaagd of een poort waar mensen niet meer door konden vanwege de hoeveelheid spinnenrag. Er wordt wel wat aan gedaan, maar in de praktijk kan dat lang duren.

Peter vindt het heel gewoon om wekelijks een uurtje te besteden aan het opruimen. En hij is blij als andere mensen ook afval opruimen van de straat en uit het groen. "Dat zijn de helden van de maatschappij."