Zoetermeer heeft prachtig zwemwater, ook om op te surfen en te varen. Een mooie locatie met een strand om te kunnen zonnen en te zwemmen.

Bij warm weer kan overlast van blauwalgen ontstaan. In het zwemseizoen wordt de waterkwaliteit regelmatig gecontroleerd. Indien nodig worden inwoners gewaarschuwd als de waterkwaliteit niet voldoet aan de eisen. U kunt deze informatie dan vinden op www.zwemwater.nl(externe link) en op de borden bij het strand zelf. Op verschillende manieren wordt er aan oplossingen gewerkt om groei van de blauwalgen tegen te gaan en overlast te voorkomen.

Hoe check ik de kwaliteit van zwemwater?

Wilt u weten wat de kwaliteit is van het water en of u kunt zwemmen?

www.zwemwater.nl(externe link)

Zwemwater - Hoogheemraadschap van Rijnland(externe link)

Op deze websites vindt u ook een link naar de zwem app voor Apple en Android

Wilt u meer weten over de bestrijding van blauwalgen?

Informatie over (bestrijding) blauwalgen

Blauwalgenprotocol 2020 | RIVM(externe link)

Hoe vaak wordt het zwemwater gecontroleerd en door wie?

Het Hoogheemraadschap Rijnland controleert één keer in de twee weken de zwemwaterkwaliteit op de aanwezigheid van bacteriën en blauwalgen. Als de zwemwaterkwaliteit niet voldoet aan de eisen, wordt door de Omgevingsdienst Midden Holland (ODMH), in opdracht van de provincie, een waarschuwing of een negatief zwemadvies afgegeven. In dat geval wordt er wekelijks in plaats van tweewekelijks gecontroleerd. Informatie over de actuele zwemwaterkwaliteit kunt u vinden op www.zwemwater.nl(externe link).

Waarom wordt het water op bacteriën en blauwalgen gecontroleerd?

Het zwemmen in water met blauwalgen kan huidirritatie en maag-/darmklachten veroorzaken.