Ik wil graag iets terugdoen voor de maatschappij

We hebben afgesproken bij de bewonersruimte van het Haagsebos. Alleen een klein bordje aan de muur maakt duidelijk dat ik op het goede adres ben. Achter deze deur is een grote ruimte met tafels en stoelen waar wekelijks bewoners van het Haagsebos samenkomen. Op de tafels staan de prijzen voor de kinderbingo van vanmiddag al klaar.

Marleen is een prettig mens. Naast haar vrijwilligerswerk bij de speelgoedbank IKROS is ze vooral bezig om mensen in haar eigen flat met elkaar in contact te laten komen. Dit door op donderdagmiddag spelletjes te spelen en te knutselen met de kinderen. En door op donderdagavond een inloopavond voor bewoners te organiseren waar iedereen welkom is. Hier komen steeds meer mensen op af.

"Het is nodig", zegt Marleen. "Veel mensen blijven binnen in hun eigen flat. Dit geldt voor mensen die uit andere landen komen, maar ook voor Nederlandse mensen. Men spreekt elkaar niet. En er is bij veel mensen een idee dat andere mensen niet deugen. Dat is jammer, want die denkbeelden kloppen vaak niet. Ik wil dat stigma graag doorbreken. Op donderdagavond is daarom iedereen uit de flat welkom. Een van de weinige afspraken is dat we niet gaan lopen roddelen over andere mensen. Want we houden het wel gezellig".

Zelf heeft ze het best moeilijk gehad in haar leven. Ze heeft zelf ervaren dat er verschillende instanties zijn die hulp bieden. Zo heeft ze bijvoorbeeld gebruik gemaakt van de Voedselbank. Haar ervaringen gebruikt ze nu om anderen te helpen. Want ze heeft haar leven weer op de rit. Veel aandacht gaat daarbij uit naar haar 4 kinderen. En in het bijzonder naar haar dochter van 14 die een vorm van autisme heeft. Dit vraagt zoveel tijd en aandacht dat ze nu geen vast werk kan doen. "Ja, ik heb daarom een uitkering, maar ik vind het belangrijk om daarvoor iets terug te doen voor de maatschappij. Dat doe ik door mensen bij elkaar te brengen. Of door me in te zetten voor de speelgoedbank. Dat samenbrengen van mensen heb ik altijd al gedaan".

Op tafel ligt een kalender met daarop de voornamen geschreven van een aantal flatbewoners van het Haagsebos en een huisnummer daarbij. Marleen zorgt ervoor dat die mensen op hun verjaardag een cadeautje krijgen. Dit wordt betaald vanuit een gemeentelijke 'Lief en Leed potje'. Daarnaast krijgt ze ook wat geld van Vidomes en van de gemeente zodat de activiteiten de bewoners niets kosten. Hierdoor is er geen barrière om te komen en andere mensen te ontmoeten.

Op donderdag 7 december 2023 was het Nationale Vrijwilligersdag. Tijdens een feestelijke avond in de Raadzaal van het Stadhuis werd Marleen gekozen tot Vrijwilliger van het Jaar 2023. "Ik vond het geweldig. Een hele eer. Het beeldje heeft een aparte plek in mijn huiskamer. Het geeft mij nog meer positieve energie om dingen voor mensen te gaan doen. Een van die dingen is een barbecue voor de bewoners van het Haagsebos op de Nationale Burendag op 28 september. Dat organiseren we ook samen met andere bewoners, waaronder 2 Syrische jongeren. Daar ben ik erg blij mee".

Iedere donderdag is de bewonersruimte open voor de bewoners van het Haagsebos. Voor de kinderen s’middags van 15.30 tot 17.00 uur. En voor de volwassenen van 19.30 tot 22.00 uur.