Mini-tentoonstelling in kunstvitrine Stadhuis

In het Stadhuis-Forum staat een kunstvitrine naast de hoofdingang aan de Engelandlaan. Elke 3 maanden kan een gastcurator een kleine tijdelijke tentoonstelling inrichten. De tentoonstellingen zijn gratis te bezoeken tijdens de openingstijden van het Stadhuis-Forum.

Foto kunstvitrine in het Stadhuis-Forum

Gastcurator worden

Heeft u een idee heeft voor een tentoonstelling over een Zoetermeers onderwerp in de vitrine? Bijvoorbeeld rond een bepaalde kunstenaar, thema of techniek? U kunt zich dan aanmelden als gastcurator. Als gastcurator bent u verantwoordelijk voor het organiseren van de tentoonstelling:

 • U maakt het plan voor de tentoonstelling.
 • U heeft contact met kunstenaars, ontwerpers, of andere personen van wie een kunstwerk wordt tentoongesteld.
 • U richt de tentoonstelling in.
 • U regelt alle andere zaken rond de tentoonstelling, zoals vervoer, tekstbordjes en, als u dat wilt, publiciteit.
 • U bent het eerste en enige aanspreekpunt voor de gemeente.

Wat er tentoongesteld mag worden

De gastcurator kan in de kunstvitrine kunstwerken of design laten zien van professionele beeldend kunstenaars, ontwerpers of kunstfotografen. Soms kunnen ook studenten van een kunstacademie of een andere kunstvakopleiding hun werk tentoonstellen. Het werk moet wel iets te maken hebben met Zoetermeer, bijvoorbeeld doordat:

 • de kunstenaar uit Zoetermeer komt of in een atelier in Zoetermeer werkt;
 • er werk van de kunstenaar op openbare plekken in Zoetermeer staat;
 • de kunstenaar in de publieke aandacht staat in Zoetermeer. De kunstenaar exposeert bijvoorbeeld tegelijkertijd ergens anders in de stad, heeft een veelbesproken kunstwerk in binnen- of buitenland gemaakt of heeft een belangrijke kunstprijs gewonnen.

In de kunstvitrine kan ook (lokaal) cultureel erfgoed, design of fotografie en kunst uit de collectie van de gemeente worden tentoongesteld. De kunstvitrine is niet bedoeld om werk te verkopen. U kunt contactinformatie van de makers vermelden, maar u mag geen prijskaartjes in de kunstvitrine plaatsen.

Hoe het werkt

Als u gastcurator wilt worden, kunt u het aanmeldformulier invullen. De gemeente beoordeelt binnen 2 weken (vakanties niet meegerekend) of het idee geschikt is voor de kunstvitrine. Vervolgens werkt u de tentoonstelling verder uit in een tentoonstellingsplan. Daarna tekent u een overeenkomst met de gemeente over de afspraken voor de tentoonstelling. Wanneer uw tentoonstelling aan de beurt is, krijgt u toegang tot de vitrine en richt u de tentoonstelling in. De expositie is 3 maanden lang te zien voor bezoekers van het Stadhuis. Daarna ruimt u de vitrine uit en levert deze leeg, schoon en heel weer op.

Goed om te weten

 • Houdt u rekening met een voorbereidingstijd van een aantal weken.
 • De gemeente adviseert u géén kosten te maken voordat er een overeenkomst is gesloten en u zeker weet dat uw tentoonstelling door kan gaan.
 • Voor u toegang krijgt tot de kunstvitrine, moet u zich één keer legitimeren.

Aanmelden

Stuur uw idee voor een tentoonstelling in via het aanmeldformulier.

Aanmelden gastcurator kunstvitrine

Vragen

Heeft u vragen? Mail dan naar kunstprojecten@zoetermeer.nl.

Foto kunstvitrine in Stadhuis-Forum