De verhuizing van de brandweerkazerne Stadshart naar het Abdissenbos gaat niet door. De brandweer blijft in de kazerne aan de Brusselstraat in het Stadshart. Dit heeft burgemeester Bezuijen op 7 juli 2023 aan de gemeenteraad laten weten.

Te hoge kosten

De aanbesteding van de kazerne is afgerond en de beoogde aannemer heeft een kostenbegroting opgesteld. Door de extreem gestegen bouwkosten zijn de totale investeringskosten 12,2 miljoen euro. Dat is 3,5 miljoen euro hoger dan het beschikbare budget. De overschrijding van het budget is zo groot dat ook een nieuwe aanbesteding gedaan zou moeten worden.

Renovatie kazerne Stadshart

Het college heeft in overleg met Veiligheidsregio Haaglanden besloten de brandweerkazerne niet te verhuizen naar het Abdissenbos, maar de bestaande kazerne aan de Brusselstraat te renoveren en te verduurzamen.

Participatie

Via een participatietraject waren de omwonenden van het Abdissenbos, Alferbos, Belvédèrebos, Fonteinbos, Haagsebos en Laveibos geïnformeerd en betrokken bij de komst van de nieuwe brandweerkazerne in hun buurt.

Op 2 februari 2022 was er voor de omwonenden een online bijeenkomst waarin burgemeester Bezuijen en Lucien Groenewegen, directeur Brandweerzorg bij de Veiligheidsregio Haaglanden een toelichting gaven op de verhuizing van de brandweer. De architect presenteerde het voorlopig ontwerp van het gebouw. Verder was er uitleg over onderwerpen als de aanpassing van de verkeerssituatie, parkeren, geluid, de vervolgstappen en de planning. Bekijk de gegeven presentatie en het verslag.

Tijdens de eerste bijeenkomst bleek dat een aantal bewoners er nog van uit gingen dat het uitrukken rechtstreeks op de Afrikaweg zou gebeuren. In de beginfase van het project is dit inderdaad onderzocht, maar er waren verschillende argumenten waarom in het voorlopig ontwerp toch voor het uitrukken via het Abdissenbos en Meerzichtlaan is gekozen.

Nu besloten is dat de brandweer niet naar het Abdissenbos verhuist, zal het participatietraject geen vervolg meer krijgen.

Vragen of opmerkingen?

Stuur dan een e-mail naar: projectenpmv@zoetermeer.nl.