Aan de rand van het centrum en gelegen nabij het oude Dorp ligt al geruime tijd een braakliggend terrein. Dit terrein ligt aan de Bijdorplaan en de Willem de Zwijgerlaan, nabij de Van Leeuwenhoeklaan. Begin 2022 heeft de gemeente Zoetermeer een overeenkomst gesloten met projectontwikkelaar Synchroon over de verkoop van de grond.

Synchroon gaat op deze plek 88 appartementen realiseren in 3 woongebouwen, zowel koop- als huurwoningen. Het project heeft de naam Soeterdael gekregen, net zoals het nabijgelegen woongebouw dat eerder al door Synchroon gerealiseerd is. De gebouwen komen in een parkachtige omgeving. Het openbaar groen verbindt de gebouwen en vormt een aangename plek aan de rand van de binnenstad.

Op woensdag 19 april 2023 organiseerden Synchroon en de gemeente Zoetermeer een informatieavond voor omwonenden. Het plan is tijdens deze bijeenkomst toegelicht. Bij de documenten vindt u het sfeerverslag van deze bijeenkomst.

Op 2 november 2023 start de verkoop van de 59 koopappartementen. Mocht u hierin interesse hebben dan kunt u meer informatie vinden op: Soeterdael Zoetermeer – Nieuwbouw in Zoetermeer(externe link).