Anil Patandin
Kind van Meerzicht
Vanaf zijn balkon kijkt hij uit over de verschillende buurten van Meerzicht. Daar waar zijn wieg stond. Waar hij als kind op zijn fietsje door de straten reed om de wereld te ontdekken. En waar nu nog steeds ouders, familie en vrienden in de buurt wonen. Anil vindt het bijzonder om hier te wonen tussen het groen. Want dat is wat direct opvalt als je naar buiten kijkt. Meerzicht van bovenaf is een hele groene omgeving.
Als voorzitter van de Vereniging van Eigenaren (VvE) Meerzicht werkt hij hard om de flats en de omgeving een tweede leven te geven. Deze gereed te maken voor de volgende generaties.
"Ik ben voorzitter sinds 2020, maar al langer betrokken bij het bestuur. Al in 2016 waren we al bezig met renovatieplannen. Maar ook toen waren er onvoldoende reserves om dit van de grond te krijgen. En toch is het nodig. De flats zijn van midden jaren '70. Het winkelcentrum was, toen het werd opgeleverd, een wereldprimeur. Er waren een bioscoop, een bibliotheek, buurthuis voor jongeren en een congrescentrum in de wijk. Maar de tijd heeft niet stilgestaan. Nu is het tijd om zaken aan te pakken."
Er zijn 281 appartementen verdeeld over 4 gebouwen. Drie daarvan liggen direct boven het winkelcentrum. Anil bestuurt de VvE samen met 3 andere bestuursleden. Dit doet hij vrijwillig naast zijn baan als freelancer in de informatie- en privacybeveiliging. Gemiddeld is hij 4 tot 8 uur per week bezig voor de VvE. Maar soms ook langer. "Het vraagt tijd om goed geïnformeerd te zijn en om mensen te informeren over waar we mee bezig zijn. Het is soms ook ingewikkelde, technische materie. We doen ons best om de informatie zo toegankelijk mogelijk voor iedereen te maken. We maken nieuwsbrieven waarbij we letten op onze schrijfstijl. Zetten informatie op onze Facebookpagina en communiceren ook in de WhatsApp-groep voor de bewoners. We investeren veel in communicatie."
Het bestuur is heel actief. Zo is op hun initiatief een jaar geleden het platform 'Samen meer Zicht' opgericht waar andere VvE's uit Meerzicht bij zijn aangesloten. Hier leren ze van elkaar en denken ze na over hoe ze hun doelstellingen moeten behalen door samen te werken. Bijvoorbeeld door gezamenlijk opdrachtgeverschap. Dat scheelt in de kosten. Want het is belangrijk om flats duurzamer te maken zonder dat dit ten koste gaat van te hoge servicekosten.
"We staan nu aan de vooravond van een grote renovatie. In eerste instantie hadden we onderzoek gedaan naar een pakket aan maatregelen waardoor het energielabel van F naar B zou gaan. Dat bleek financieel niet haalbaar. Nu werken we aan plan B. Maar zitten we ondertussen niet stil. Zo zijn er bijvoorbeeld alle CV-ketels vervangen en zijn al 4 van de 11 liften in het complex gerenoveerd. Hierdoor zijn er minder kosten voor reparaties. Dat scheelt enorm."
Over gesprekken met eigenaar van het winkelcentrum en het kantorencomplex is hij positief. Door in gesprek te blijven met elkaar kom je tot nieuwe inzichten. Het bestuur van de VvE denkt graag mee. Bijvoorbeeld over een horecaplein, daktuinen en car-sharing. "Ik denk graag groot. Maar of alles wat we willen er ook gaat komen weet ik niet. Het jaar 2030 is voor mij de stip aan de horizon. Dan zou het allemaal klaar moeten zijn."
Zonder zijn medebestuursleden zou het allemaal niet lukken. Ze houden elkaar scherp en zorgen voor continuïteit. "Bij voorkeur zou ik er liefst nog een bestuurder bij willen hebben."
Over een paar jaar fietst Anil op een vrijdagmiddag door de wijk op weg naar het horecaplein Meerzicht. Daar, omringd door zijn vrienden, kijkt hij omhoog en ziet dat het allemaal de moeite waard is geweest.