Tijdens verkiezingstijd mogen politieke partijen reclame maken. Er zijn wel regels over wat wel en niet mag.

Het maken van reclame mag niet in strijd zijn met de Kieswet, het stemgeheim en de privacy van de kiezers en de stembureauleden op een stembureau.

De dag voor de verkiezingen, dus op woensdag 5 juni 2024, moeten alle reclame-uitingen op een afstand van minder dan 50 meter van een stembureau zijn verwijderd. In het stembureau mogen geen acties worden ondernomen die erop gericht zijn de kiezers in hun keuze te beïnvloeden.

Plaatsen van voorwerpen op of aan de weg volgens de APV

In de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) is het volgende opgenomen:

Artikel 2:5 Omgevingsvergunning voor het plaatsen van voorwerpen op of aan de weg

1. Het is verboden zonder of in afwijking van een vergunning een weg of een weggedeelte anders te gebruiken dan overeenkomstig de publieke functie daarvan.

De vergunning wordt door het bevoegd gezag verleend als een omgevingsvergunning.

Waar reclame maken zonder vergunning?

De deelnemende partijen mogen in verkiezingstijd reclame maken in de openbare ruimte. De gemeente Zoetermeer biedt hiervoor de volgende mogelijkheden.

1. Voorbedrukte posterborden (trotters)

Een trotter is een mobiel buitenreclamebord met alle posters van de politieke partijen waarop inwoners van Zoetermeer kunnen stemmen. De afbeeldingen zijn even groot en op volgorde van het stembiljet. De gemeente plaatst deze trotters op 15 locaties in de gemeente Zoetermeer in de aanloop naar de verkiezingen.

U kunt contact opnemen met Imagebuilding voor verdere informatie. Zie hiervoor de website Verkiezingsbord | Trotter met voorbedrukte verkiezingsposters (imagebuilding.com)(externe link).

2. Vrije aanplakplaatsen / -zuilen

In Zoetermeer hebben we 14 vrije aanplakplaatsen (aanplakzuilen).

Op deze aanplakzuilen mag iedereen door middel van affiches, boodschappen (meningsuitingen) en evenementen (bekendmakingen) aankondigen.

Het aanplakken van handelsreclame (merk- en productreclame) en obscene, racistische dan wel kwetsende affiches en/of teksten zijn niet toegestaan. Deze zijn strafbaar en worden verwijderd.

De aanplakzuilen worden 3 keer per jaar schoongemaakt schoongemaakt (onder voorbehoud van weersomstandigheden).

Voor meer informatie: www.zoetermeer.nl/vrije-aanplakplaatsen

3. Driehoeks-reclameborden

Driehoeksborden zijn reclameborden die los geplaatst worden langs de kant van de weg. 

Driehoek Buitenreclame
Driehoeks-reclameborden regelt u via www.eshmedia.nl(externe link).

Het zelf (laten) plaatsen van driehoeksborden is niet toegestaan in de gemeente Zoetermeer.

4. Flyeren

Met flyeren bedoelen we het op straat uitdelen van reclamemateriaal. Als politieke partijen (laten) flyeren, dan zijn zij zelf verantwoordelijk voor het van de straat verwijderen van weggegooide flyers. Zo niet, dan zal de gemeente de opruimkosten in rekening brengen.

De kosten die gemoeid zijn met het verwijderen / opruimen van niet toegestane reclame-uitingen worden verhaald op de overtreder.

Het is niet toegestaan te flyeren in de overdekte winkelcentra.

Vragen?

Heeft u nog vragen? U kunt contact opnemen met het projectteam verkiezingen. Wij helpen u graag. We zijn per mail bereikbaar op verkiezingen@zoetermeer.nl of via telefoonnummer 14 079.