Watercrassula
Watercrassula, of waternaaldkruid, is een heldergroen vetplantje dat oorspronkelijk uit Australie komt.
De plant kan een groot probleem veroorzaken in ondiepe wateren of natuurvriendelijke oevers en enorm snel uitgroeien en ongewenst andere waterplanten verdringen of overwoekeren. Dit is niet goed voor de kwaliteit van het water. Het kan leiden tot te weinig zuurstof in het water, zeker als de plant een groot deel van de sloot bedekt. Daarom neemt het waterschap meteen actie om tegen te gaan dat de plant zich verspreid.
Het weghalen van deze exotische plant is niet eenvoudig en moet zorgvuldig gebeuren. Allereerst moet de plant worden afgeschermd. Hiervoor worden oliebooms (drijvende, langwerpige kussens) in de sloot gelegd. Ook komen er platen langs de randen van de plant en wordt de plant afgedekt met gaas. Hierna verwijdert een gespecialiseerd bedrijf de planten zo snel mogelijk. De plantenresten worden afgevoerd en vernietigd. Het bestrijden van deze exotische plant is lastig omdat elk stukje stengel dat achterblijft, weer kan uitgroeien tot een plant.
Wie beheert het water in uw gebied?
In Zoetermeer werken wij samen met 3 verschillende Hoogheemraadschappen: HHSK, Rijnland en Delfland. De hoofdwatergangen worden grotendeels beheerd door 1 van deze 3 Hoogheemraadschappen, al het overige water wordt beheerd door de gemeente Zoetermeer zelf. Onder welk waterschap uw gebied valt, kunt u zien via de website www.waterschappen.nl | Mijn waterschap.
Ziet u deze plant? Maak dan een melding bij het Hoogheemraadschap in uw gebied of de gemeente Zoetermeer.
- Maak hier een melding bij Rijnland
- Maak hier een melding bij Schieland en de Krimpenerwaard
- Maak hier een melding bij Delfland
Let op: Heeft u deze plant in uw vijver en wilt u ervan af? Zet deze plant dan niet in openbaar gebied uit! Maar gooi deze bij het restafval en NIET in de GFT-bak.