Op donderdag 6 juni 2024 kunt u stemmen voor de leden van het Europees parlement. Gaat u ook weer stemmen?

Waarom is uw stem zo belangrijk?

De Europese Unie pakt problemen aan die geen enkel Europees land in zijn eentje kan oplossen. Met de wetgeving van de EU worden zaken geregeld die eigenlijk voor iedereen belangrijk zijn: het milieu, veiligheid en defensie, migratie, sociaal beleid, consumentenrechten, economie, de rechtsstaat en nog veel meer.

Hoe werken de Europese verkiezingen? Wat doet het Europees Parlement? Wie is de baas van Europa? Wat merk je van de EU? Op NPO Kennis vindt u korte uitlegvideo's over de Europese Unie. De video's zijn inhoudelijk gecheckt door ProDemos.

Op wie kunt u stemmen?

Leden voor het Europees Parlement worden per land gekozen. Het aantal leden per land is afhankelijk van het inwonertal van dat land. Er zijn in totaal 705 zetels voor 27 lidstaten. In het Europees parlement zitten geen afzonderlijke nationale partijen, maar Europese partijen. Vaak gaat het om nationale partijen die samenwerken met partijen uit andere lidstaten.

Door te stemmen, laat u weten welke politieke partij u de komende 5 jaar in het Europees parlement wil. En hoe meer zetels een partij heeft, hoe meer invloed die partij heeft op de besluiten over wat er in de Europese Unie moet gebeuren.

Uiterlijk donderdag 31 mei ontvangt u de kandidatenlijst in uw brievenbus. Hierop staan alle politieke partijen en hun kandidaten waarop u kunt stemmen. Vanaf 31 mei kunt u ook hier de kandidatenlijst bekijken.