In de jaren '60 wilde Nederland koste wat het kost een einde maken aan de enorme woningnood. In rap tempo werden er duizenden woningen gebouwd. De woningbouw was grootschalig en massaal. In Zoetermeer zijn voorbeelden te zien van die grootschalige woningbouw in Palenstein, Driemanspolder en Meerzicht.

In de strijd tegen de woningnood hield de overheid bij het bouwen de touwtjes strak in handen. Het ministerie van Volkshuisvesting verleende bouwbedrijven die kosten- en bouwtijdbesparende bouwsystemen ontwikkelden extra voordelen op de woningmarkt. De inbreng van architecten werd sterk teruggedrongen.

Er werd gebouwd volgens modernistische principes, maar die werden nu tot in het extreme doorgevoerd. Wonen, werken en recreëren werden nog sterker gescheiden, de ruimte om de gebouwen heen groter en auto's kregen nog meer de ruimte.

In stadswijken domineren zeer grote woonflats die omringd zijn door groen van parkachtige afmetingen. Voor auto's zijn er zeer ruime parkeervoorzieningen. Hét voorbeeld van typische jaren zestig-bouw is de galerijflat. Horizontale lijnen overheersen dankzij de herhaling van galerijen en balkons en de zichtbare betonnen vloerranden in de gevel. Het vele glas en de lichte kleuren geeft de architectuur een open en optimistische uitstraling.

Voorbeelden

voorbeeld 1-6: grootschalige bouw(externe link) voorbeeld 2-6: grootschalige bouw(externe link) voorbeeld 3-6: grootschalige bouw(externe link) voorbeeld 4-6: grootschalige bouw(externe link) voorbeeld 5-6: grootschalige bouw(externe link) voorbeeld 6-6: grootschalige bouw(externe link)