Op 6 juni 2024 zijn de verkiezingen voor het Europees Parlement. U kunt alleen stemmen als u de Nederlandse nationaliteit heeft of de nationaliteit van een ander land uit de Europese Unie (EU). Bent u EU-burger dan is deze informatie belangrijk voor u om in Nederland te kunnen stemmen voor het Europees Parlement.

ALs EU-burger zelf bepalen waar u gaat stemmen

U mag bij deze verkiezingen zelf bepalen in welk land u wilt stemmen: in Nederland of in het EU-land van uw nationaliteit. Gaat u in Nederland stemmen? Dan kiest u voor de Nederlandse leden van het Europees Parlement.

In Nederland stemmen? Dan eenmalig registreren

Wilt u in Nederland stemmen? Dan moet u vooraf een Y-32 formulier. U vindt het formulier op Rijksoverheid.nl | Model Y32(externe link). Hiermee registreert u zich eenmalig bij uw gemeente. U ontvangt binnenkort ook per post het formulier van ons.

Met het Y-32 formulier laat u weten u dat u niet ook in een ander land stemt. Anders zou u 2 keer kunnen stemmen voor het Europees Parlement en dat mag niet.

Heeft u de Nederlandse nationaliteit en woont u in Nederland? Dan is een formulier niet nodig.

Voor wanneer inleveren?

Stuur het Nederlandstalige formulier naar de gemeente waar u staat ingeschreven. De gemeente moet het formulier uiterlijk op 23 april 2024 hebben ontvangen. Stuur de volgende documenten mee:

  • Kopie van uw geldige paspoort, rijbewijs of identiteitskaart uit Nederland of een ander EU-land, of
  • Kopie van een document waaruit uw identiteit, nationaliteit, en verblijfsrechtelijke positie blijkt

Stuur het formulier met de documenten naar backofficeverkiezingen@zoetermeer.nl of:

Gemeente Zoetermeer
Publieksplein, Burgerzaken
Postbus 15
2700 AA Zoetermeer

Binnen 7 dagen besluit de gemeente of u mag stemmen.

Hulp nodig bij het invullen van het Nederlandstalige Y–32 formulier? Een vertaling van het formulier in meerdere EU-talen staat op Rijksoverheid.nl | Vertalingen Y-32 formulier met begeleidende brief(externe link).

Stempas

Als u mag stemmen, krijgt u in mei 2024 een stempas van de gemeente. Met uw stempas en een identiteitsbewijs kunt u stemmen voor de verkiezingen van het Europees Parlement.

Registratie intrekken

Heeft u zich eerder in Nederland geregistreerd voor de Europese verkiezingen? Maar wilt u in 2024 stemmen in het EU-land waarvan u de nationaliteit hebt? Neem dan contact op met de gemeente om uw eerdere registratie in te trekken.