Van wipkip, schommel en kabelbaan tot skatepark en waterspeelplaats. Buiten spelen is belangrijk voor kinderen van alle leeftijden. Het prikkelt de fantasie en daagt uit. Daarom zorgt de gemeente samen met bewoners voor fijne speelplekken voor iedereen. Om de hoek in de wijk, maar ook bij stadsboerderijen, op schoolpleinen of in stadsparken.

Aanpak speelplekken

In 2024 gaat de gemeente Zoetermeer op diverse plekken speelplekken aanpakken. Kijk op doemee.zoetermeer.nl/spelen waar we aan de slag gaan. Vul voor 10 juni de enquête in en laat ons weten wat kinderen graag op hun speelplek willen doen.

Speelplekken

Een overzicht van speeltuinen vindt u op www.zoetermeerisdeplek.nl | Speeltuinen in Zoetermeer. Of bekijk de kaart met speelplekken en speeltoestellen voor een speelplek bij u in de buurt.

Inspectie speeltoestellen

Speeltoestellen en plekken worden 4 keer per jaar gecontroleerd. Op die manier waarborgen we het nodige onderhoud en de veiligheid ervan.

Ook voor kinderen met een beperking

Wij hechten veel waarde aan toegankelijkheid van de openbare ruimte en speelplekken voor iedereen, ook voor kinderen met een beperking. Samen met bewoners en organisaties uit de buurt werken we aan een apart overzicht van de speelplekken die speelvoorzieningen voor deze kinderen. Denk hierbij aan plekken met een netschommel of mindervalide carrousel.

In december 2022 hebben we een pictogrammenbord geplaatst bij de speeltuin van speelboerderij Het Buitenbeest. Stichting ISAAC-NF heeft dit bord speciaal ontworpen voor speeltuinen. Door dit bord kunnen meer kinderen en volwassen hier samen spelen. Voor meer informatie: www.zoetermeer.nl/pictogrammenbord.

Speelruimtenota

Wij willen dat alle kinderen van 0 tot 17 jaar in de openbare ruimte naar hartenlust kunnen spelen. Ons speelbeleid staat in de Speelruimtenota 2016-2026 Ruimte geven!. Bekijk op de speelpagina de analyse en verkenning per leeftijd van kinderen, nu en over 5 jaar. De vervanging en verbetering van de speelplekken in de komende jaren gebeurt in nauw overleg met de buurt.

Ideeën doorgeven en melden

Heeft u ideeën over verbetering van een speeltuin? Of is een toestel kapot? Dan kunt u dit melden via het contactformulier of de MijnGemeente app.