Heeft u een verstopping in het riool dan kan dit meerdere oorzaken hebben. Bijvoorbeeld een verstopt hoofdriool, een verstopte huisaansluiting of een boomwortel in het riool.

De eerste vraag is dan of u de woning huurt of dat u eigenaar bent.

Wat moet u doen?

Bent u huurder van de woning?

Neem contact op met de verhuurder. Zij hebben eigen regels wie verantwoordelijk is voor de verstopping.

Bent u eigenaar van de woning?

Bel altijd eerst met gemeente op 14 079 (24/7 bereikbaar, ook in het weekend) voordat u zelf het probleem oplost (of laat oplossen). De gemeente wil eerst bepalen waar de verantwoordelijk ligt bij de verstopping. Gemaakte kosten kunt u niet achteraf terugvragen bij de gemeente.

De eigenaar is verantwoordelijk voor verstoppingen in huis tot en met de huisaansluiting. Dit zijn de leidingen van de wc, wastafel, wasmachine en gootsteen tot aan het hoofdriool. Elke rioolaansluiting heeft een ontstoppingsstuk dat meestal op of nabij de erfgrens zit (tussen uw woning en de openbare weg).

Tot aan het ontstoppingsstuk (T-stuk met schroefdeksel in de leiding) moet de eigenaar zelf zorgen voor ontstoppen. Zit de verstopping hierna, dan zorgt de gemeente voor de ontstopping. Indien de verstopping in de huisaansluiting na het ontstoppingsstuk zit dan brengt de gemeente de kosten van ontstoppen in rekening. 

Schade door boomwortels binnen de erfgrens?

Als eigenaar mag u boomwortels in uw (voor)tuin verwijderen. De boom mag u niet zo beschadigen dat hij niet meer veilig is. De gemeente kan u dan verantwoordelijk stellen voor de gevolgen. Om dat te voorkomen raden wij u aan een professioneel bedrijf in te huren voor het verwijderen van de boomwortels.

Wilt u toch zelf de boomwortels verwijderen en is het een boom van de gemeente? Neem dan contact op de wijkbeheerder om samen te schade te bekijken.

Schade door boomwortels na de erfgrens?

Neem contact op met de gemeente. Gebruik hiervoor het contactformulier of bel met 14 079.