Programmabegroting

Programmabegroting 2025-2028

Huishoudboekje 2025

Deze programmabegroting is ons huishoudboekje voor het jaar 2025, met een vooruitblik naar de jaren daarna, voor zover dat mogelijk is met alle onzekerheden die er nog zijn. Vorig jaar gaven we al aan dat de grenzen van onze begroting zijn bereikt, en dat blijft een uitdaging. Toch moeten we als stadsbestuur, maar ook als samenleving, in staat blijven om samen te doen wat nodig is.

Zoetermeer heeft haar financiën op orde en is nog financieel gezond, maar wordt in 2026 geconfronteerd met grote uitdagingen door de huidige aanpak van het rijk. In 2026 verwachten we dat er vanuit het rijk minder middelen beschikbaar worden gesteld voor de taken die wij als gemeente moeten uitvoeren. Ondanks onze inspanningen en tijdelijke oplossingen, voelen we de negatieve effecten van het 'financieel ravijnjaar 2026'. Daarnaast blijven de tekorten in de jeugdzorg toenemen. Zonder structurele steun van het rijk zijn de gevolgen voor Zoetermeer aanzienlijk. Wij blijven ons inzetten voor onze inwoners, maar kunnen dit niet alleen. Veel hangt af van de ontwikkelingen in de financiële verhouding tussen rijk en gemeenten. Daarbij is het aan gemeenten om verstandige keuzes te maken in onzekere omstandigheden.

De programmabegroting is via een digitaal portaal beschikbaar:

zoetermeer.begrotingsapp.nl

Programmabegroting 2024-2027

Verantwoord investeren in Zoetermeer 2040

Er komen financieel onzekere tijden aan. Onze begroting is voor 2024 sluitend, maar de randen van de begroting zijn bereikt. Het voorjaarsdebat waarin de richting voor deze begroting is vastgesteld, toonde dit al aan. We onderschrijven het uitgangspunt 'verantwoord financieel beleid in combinatie met investeren in een toekomstbestendige stad'. Met dat in gedachten blijven we bouwen aan de toekomst van onze stad. De visie Zoetermeer 2040 en het Coalitieakkoord 'Samen doen wat nodig is' bieden hiervoor de belangrijkste aanknopingspunten.

Financiële tekorten vanaf 2026

De voornaamste oorzaak van onze financiële onzekerheid is het zogenoemde 'ravijn' van 2026. Voor het jaar 2026 wordt een structureel saldo verwacht van € 12,9 miljoen negatief oplopend tot ongeveer € 17,5 miljoen in 2027. Net als alle andere Nederlandse gemeenten, krijgt Zoetermeer vanaf 2026 te maken met een forse terugval in financiële bijdrage vanuit het gemeentefonds van het rijk. Het is onduidelijk welke koers het rijk vaart na de verkiezingen. Daardoor is de vraag of een nieuw kabinet naar gemeenten zal luisteren en maatregelen neemt om het ravijn te voorkomen nog steeds actueel. De moties die door bijna alle gemeenten zijn aangenomen bij het VNG-congres bekrachtigen de boodschap van meer knaken voor onze taken. Wij handhaven onze steun aan de VNG bij hun lobby richting het rijk en aan 'Raden in verzet' die op dat punt een belangrijke toegevoegde waarde heeft.

De programmabegroting is via een digitaal portaal beschikbaar:

zoetermeer.begrotingsapp.nl

Huishoudboekje van Zoetermeer

In de film 'Het huishoudboekje van de gemeente Zoetermeer' leggen wij uit wat de samenhang tussen collegeprogramma, perspectiefnota, begroting, jaarverslag en jaarrekening is.