Wie mogen er stemmen op 6 juni 2024?

U mag stemmen voor het Europees Parlement als u voldoet aan de volgende eisen:

  • U heeft de Nederlandse nationaliteit of de nationaliteit van een andere lidstaat van de Europese Unie
  • U bent op dag van verkiezingen 18 jaar of ouder

Wanneer en waar krijg ik een stempas?

U ontvangt uiterlijk donderdag 23 mei de stempas in de brievenbus. Deze stempas neemt u, samen met uw identiteitsbewijs, mee naar het stembureau. Zonder stempas kunt u niet stemmen.

Het adres waarop u op 23 april 2024 officieel staat ingeschreven, bepaalt in welke gemeente u kunt stemmen. Op het adres waar u dan staat ingeschreven, wordt ook uw stempas bezorgd. Wilt u in uw nieuwe gemeente stemmen? Vraag dan een kiezerspas aan bij uw oude gemeente.

Problemen met uw stempas?

Heeft u geen stempas gekregen, bent u uw stempas kwijt of is deze beschadigd? Dan kunt u online vóór maandag 3 juni een vervangende stempas aanvragen.

U kunt ook aan de balie in het Stadhuis een vervangende stempas aanvragen. Dit kan tot woensdag 5 juni 12.00 uur. U hoeft geen afspraak te maken.

Vervangende stempas aanvragen

Wilt u in een andere gemeente stemmen?

Als u op 6 juni buiten Zoetermeer wilt stemmen dan heeft u een kiezerspas nodig. Met de kiezerspas kunt u in heel Nederland stemmen. Als u gaat stemmen, neemt u uw kiezerspas en een identiteitsbewijs mee.

U kunt tot woensdag 5 juni 12.00 uur een kiezerspas aanvragen bij de balie in het Stadhuis. U hoeft geen afspraak te maken. U neemt uw stempas en identiteitsbewijs mee naar het Stadhuis. Wij veranderen de stempas dan in een kiezerspas.

U kunt een kiezerspas ook online aanvragen. Uw verzoek moet uiterlijk maandag 3 juni 2024 om 17.00 uur door ons ontvangen zijn. U ontvangt daarna uw kiezerspas in uw brievenbus.

Kiezerspas aanvragen

Identiteitsbewijs kwijt of gestolen?

Bent u uw identiteitsbewijs kwijt of is deze gestolen? Maak dan zo snel mogelijk een afspraak met de gemeente. Aan de balie wordt een verklaring van vermissing gemaakt en kunt u een nieuw identiteitsbewijs aanvragen.

Met (een kopie van) de vermissingsverklaring van de gemeente en een document of kaart waarop uw naam en uw foto staan (bijvoorbeeld een persoonlijke OV-kaart) kunt u toch stemmen.