Orange The World

Van 25 november tot 10 december is Orange The World. Een wereldwijde campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. De campagne begint op 25 november, de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen en loopt tot 10 december, de Internationale Mensenrechtendag.

Tijdens deze periode worden in meer dan 100 landen gebouwen of andere objecten oranje uitgelicht. In Zoetermeer kleurt het CKC oranje. Er is er steeds meer aandacht voor deze campagne in Nederland. Er zijn gemeenten, provincies, bedrijven, maatschappelijke organisaties, sportclubs en andere organisaties die tijdens deze periode activiteiten organiseren.

Op deze pagina vindt u meer informatie over (huiselijk) geweld tegen vrouwen en leest u meer over een bijzondere actie in Zoetermeer. Ook leest u verhalen van vrouwen die zelf huiselijk geweld hebben meegemaakt en gaan we in gesprek met een organisatie die begeleiding en opvang biedt aan vrouwen.

Zoetermeer zet zich in tegen huiselijk geweld: deel uw verhaal en doorbreek het taboe

Uit de community Vrouwen voor Zoetermeer is een krachtige subgroep ontstaan: Vrouwen tegen Geweld (VTG).

Arosa: een expertisecentrum voor de aanpak en opvang bij huiselijk geweld

Arosa biedt opvang en begeleiding voor volwassenen en kinderen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld en/of kindermishandeling.

Verhalen van anderen

Lees hieronder de verhalen van 2 vrouwen die te maken hebben gehad met huishoudelijk geweld.

Het verhaal van Kirsten

"Ik leefde 2 jaar in constante stress en angst"

Kirsten kwam voor het eerst in aanraking met huiselijk geweld toen ze trouwde met haar toenmalige partner. "Vanaf het begin van ons huwelijk merkte ik dat hij verslaafd was aan gokken. Hij verdiende goed, maar gaf vervolgens alles uit aan het gokken. Hierdoor maakte hij schulden. Ik deed alles wat ik kon om hem te helpen. Helaas hielp dat niet. Zijn verslaving was sterker dan mijn hulp.

De ex-man van Kirsten maakte regelmatig het huis kapot en zorgde voor veel stress in het gezin. "Hij wilde dat ik de huur, boodschappen, elektriciteit en zelfs zijn sigaretten zou betalen. Hij zag mij niet als zijn partner, maar als iemand die er was om voor hem te zorgen."

Kirsten leefde al 2 jaar in constante stress en angst. "Ik kreeg paniekaanvallen en wist dat ik niet meer verder kon in deze situatie. Op een dag greep hij me bij mijn nek en duwde hij me tegen de muur om mijn goud te pakken. Op dat moment wist ik dat ik hulp moest zoeken. Ik belde de politie en hij moest tijdelijk uit huis."

Na een tijdje kwam de ex-man van Kirsten terug alsof er niks was gebeurd. "Hij maakte opnieuw het hele huis kapot als hij boos werd en ik leefde in constante angst."

"Dit was een keerpunt in mijn leven"

Kirsten kwam uiteindelijk via Stichting Jasmin en Perspectief terecht bij Arosa. "Dit was een keerpunt in mijn leven. Ik voelde me voor het eerst echt gesteund en gehoord. Mijn begeleider bij Arosa was niet alleen professioneel, maar ook ontzettend betrokken en respectvol. Ze gaf me het gevoel dat ik er niet alleen voor stond en dat ik mijn leven weer op de rit kon krijgen."

"Wat ik zo waardeer aan Arosa is dat ze niet alleen kijken naar wat er mis gaat. Ze kijken ook naar wat er nodig is om vooruit te komen. Mijn begeleider hielp me stap voor stap om mijn leven opnieuw op te bouwen. Dankzij haar begeleiding kreeg ik uiteindelijk een eigen woning, iets wat ik nooit had durven dromen. Ze hielp me om op eigen benen te staan en om weer controle over mijn leven te krijgen."

Advies voor vrouwen in een soortgelijke situatie

"Ik hoop dat vrouwen die in een onveilige situatie zitten niet bang zijn om hulp te zoeken. Niemand anders leeft jouw leven en niemand anders voelt jouw pijn. Kies voor jezelf en blijf niet in een situatie waar je niet veilig bent. Je bent sterker dan je denkt."

"Omstanders kunnen belangrijke rol spelen"

Collega's van Kirsten hebben haar destijds enorm geholpen. "Ze boden een luisterend oor, steunden mij op mijn werk en probeerden mij gerust te stellen. Omstanders kunnen een belangrijke rol spelen door steun te bieden en signalen van huiselijk geweld serieus te nemen. Het kan een groot verschil maken in het leven van iemand die te maken heeft met huiselijk geweld."

Het verhaal van Elise

"Ik wil anderen helpen om hun eigen weg te vinden en voor zichzelf op te komen"

Elise (anoniem) groeide op in een gastarbeidersgezin in Overijssel. Haar ouders hadden een hele andere mentaliteit dan de westerse mentaliteit die zij buitenshuis tegenkwam. Dit zorgde ervoor dat zij middenin culturele spanningen terechtkwam.

"Toen ik 2 jaar oud was probeerde mijn vader mij, samen met mijn broers en zussen, te ontvoeren. Toen dit mislukte werden wij opgevangen door nonnen in Den Haag."

Na een tijdje ging de familie weer samen onder één dak wonen. "Op mijn 8e begon het geweld thuis toe te nemen. Mijn ouders gingen scheiden en in een korte tijd moesten we samen met mijn moeder naar 3 verschillende opvangtehuizen vluchten. Dit betekende ook dat ik 3 keer van school moest wisselen om aan mijn vader te ontsnappen."

Toen Elise 15 jaar oud was, werd ze door haar moeder op straat gezet. Ze kwam terecht in een jeugdopvang, waar ze zich eenzaam voelde en niet veel steun kreeg. "Als jong meisje werd ik gezien als iemand zonder eigen wil. De verwachting was dat ik gehoorzaamde en een rol aannam die opgelegd werd door culturele tradities. Dit patroon zette zich later voort in mijn huwelijk."

Elise was 29 jaar oud toen ze trouwde. Tijdens haar huwelijk ontdekte ze dat haar man meerdere relaties had. Hij manipuleerde haar en ze onderging veel emotioneel geweld. "Ik moest weer vluchten, dit keer met mijn 8-jarige zoon. Voor de 6e keer kwam ik in een opvang terecht, op de vlucht voor het geweld en de manipulatie van mijn ex-man. Gelukkig kreeg Elise een eigen huis toegewezen toen ze uit de opvang kwam. "Dit was voor mij cruciaal. Zonder hulp had ik in mijn auto moeten slapen met mijn zoon."

"Gedurende mijn leven zag ik steeds hetzelfde patroon: controle, manipulatie, culturele druk en geweld, zowel thuis als in mijn relaties." Toch wil Elise andere vrouwen inspireren. "Ik wil anderen helpen om hun eigen weg te vinden en voor zichzelf op te komen, ondanks culturele of relationele druk. Ik geloof dat we altijd moeten streven naar vrijheid, veiligheid en vreugde, en dat onze wil en vrijheid onverwoestbaar zijn. Wat we ook meemaken als vrouwen, het maakt ons geen slachtoffers maar overwinnaars. Samen kunnen we het leven vieren, als mensen die elkaar steunen en moed vinden in elkaars verhalen."

Bent u slachtoffer van huiselijk geweld?

Als u slachtoffer bent van huiselijk geweld kunt u terecht bij verschillende organisaties. Op de Zoetermeerwijzer leest u waar u terecht kunt.

Meer informatie over Orange The World?

www.orangetheworld.nl