Economische malaise en een groeiende afkeer van kneuterigheid bij architecten betekende eind jaren '70 het einde van de dure, kleinschalige architectuur. Architectuur en stedenbouw werden weer rationeel en functioneel. In Zoetermeer zijn voorbeelden van neorationalistische architectuur vooral te vinden in Seghwaert-Noord, Noordhove en Rokkeveen-Oost.

Ontwerpen waren het droge resultaat van gebruikseisen, meetbare gegevens en de wetten van de economie. Het stratenpatroon werd weer helder en overzichtelijk, de rooilijnen en het dakenlandschap recht en ongebroken. De hoofdvormen van de gebouwen waren eenvoudig, de plattegronden functioneel en de gevels elementair en kaal, met vensters als strak repeterende gaten in de muur. Ook in het materiaal- en kleurgebruik werd afscheid genomen van de kleinschaligheid: koele grijs-witte kalkzandstenen of betonstenen gevels namen de plaats in van de 'gezellige' bruine baksteen. Witte kunststofbeplating, een noviteit in die dagen, verving steeds vaker de houten schroten van weleer. Deze periode wordt vooral gekenmerkt door sociale woningbouw en kantoren.

Voorbeelden

voorbeeld 1-12: neorationalistische stijl voorbeeld 2-12: neorationalistische stijl voorbeeld 3-12: neorationalistische stijl voorbeeld 4-12: neorationalistische stijl voorbeeld 5-12: neorationalistische stijl voorbeeld 6-12: neorationalistische stijl voorbeeld 7-12: neorationalistische stijl voorbeeld 8-12: neorationalistische stijl voorbeeld 9-12: neorationalistische stijl voorbeeld 10-12: neorationalistische stijl voorbeeld 11-12: neorationalistische stijl voorbeeld 12-12: neorationalistische stijl