In de tweede helft van de jaren '80 kregen jonge Nederlandse architecten opnieuw belangstelling voor de esthetiek van het modernisme, en dan vooral voor de 'pionierstijd' tussen de 2 wereldoorlogen. In Zoetermeer komt deze stijl veel voor in Rokkeveen-West, Noordhove en Oosterheem.

Eerst citeerden architecten vrij letterlijk het vooroorlogs modernisme, (bijvoorbeeld in de licht gestuukte strokenbouw in Rokkeveen-Oost), maar in de jaren '90 wordt het neomodernisme minder streng in de leer. De abstracte, doosachtige vormen blijven, maar ze worden meer en meer gecombineerd met eigentijdse vormen, technieken, materialen en kleurpatronen. Het neomodernisme is sterk gericht op uiterlijk vertoon.

Hightech en supermodernisme

Tot het neomodernisme behoort ook de hightecharchitectuur, waarbij de constructie en nieuwe bouwtechnieken de vormgeving van het gebouw bepalen. Het supermodernisme brengt vrij extreme gebouwen voort waarin een bepaald idee, of een oplossing voor een ontwerpprobleem, extreem wordt uitvergroot en tot beeldmerk van het hele gebouw wordt verheven.

Voorbeelden

voorbeeld 1-9: neomodernistische stijl voorbeeld 2-9: neomodernistische stijl voorbeeld 3-9: neomodernistische stijl voorbeeld 4-9: neomodernistische stijl voorbeeld 5-9: neomodernistische stijl voorbeeld 6-9: neomodernistische stijl voorbeeld 7-9: neomodernistische stijl voorbeeld 8-9: neomodernistische stijl voorbeeld 9-9: neomodernistische stijl