Alle stijlen van voor 1940 worden tot de historische stijlen gerekend, van gotiek tot Jugendstil. In Zoetermeer komen de historische stijlen vooral voor in de Dorpsstraat en langs oude ontsluitingswegen als de Voorweg en Zegwaartse weg.

De stijlen lopen sterk uiteen, maar vooral qua details en ornamenten, niet zozeer qua algemene bouwprincipes. Gebouwen hebben alle een houtconstructie met (gestuukte) bakstenen gevels, een beperkt scala aan materialen en kleuren, grote vensters onderverdeeld met stijlen, regels en roedes, een gedecoreerde gevelbeëindiging (kroonlijst, geveltop), een verbijzonderde plint (begane grondgevel), een spitse gevelbeëindiging (meestal kap), en veel ornamenten in de vorm van versierde sluit- en gevelstenen, figuratief gesneden houtwerk van erkers en daklijststenen, bakstenen of gestuukte sierranden en zo meer.

Voorbeelden

voorbeeld 1-7: gebouw in historische stijl voorbeeld 2-7: gebouw in historische stijl voorbeeld 3-7: gebouw in historische stijl voorbeeld 4-7: gebouw in historische stijl voorbeeld 5-7: gebouw in historische stijl voorbeeld 6-7: gebouw in historische stijl voorbeeld 7-7: gebouw in historische stijl