Ieder jaar is er tijdens de jaarwisseling veel schade aan het wegdek door vuur op de openbare weg. Open vuren veroorzaken door oververhitting veel schade aan het asfalt. Het vervangen van asfalt kan, afhankelijk van het soort asfaltschade, oplopen tot wel € 1.500,- per vierkante meter. Dit bedrag kan de gemeente verhalen op de veroorzaker.

Stookt u vuur in een vuurkorf of oliedrum? Zorg dan dat u dit veilig doet! Zet de korf of drum stabiel op een laag zand. Zo voorkomt u dat het wegdek oververhit raakt door de hitte van het vuur.

De Helpende Hens helpen u om veilig vuur te stoken in een vuurkorf of oliedrum. Onderaan deze pagina leest u hoe u dit doet. Bekijk ook het filmpje waarin de brandweer laat zien hoe u veilig vuur stookt:

Tegoedbon 2 zakken zand

Als u vuur stookt in een vuurkorf of oliedrum, zet dan eerst de korf of drum op een laagje zand. Zo voorkomt u dat het wegdek oververhit raakt door de warmte van het vuur. De gemeente reikt tegoedbonnen uit voor 2 gratis zakken zand van 20-25 kilo. U vindt de tegoedbon in het Streekblad van donderdag 14 december en donderdag 21 december.

Veilig vuur stoken in vuurkorf of oliedrum

1. Benodigdheden

  1. Vuurkorf of oliedrum
  2. 2x 20 kg zandzak
  3. Schoon hout
  4. Emmer water
  5. Aanmaakblokjes

2. Veiligheid en voorbereiding

Houd de korf/drum 5 meter verwijderd van brandbare objecten en plaats deze nooit onder een boom. Zorg ook voor 3,5 meter doorrijruimte voor nooddiensten.

3. Zandzakken

Leeg de zandzakken op de grond. Plaats de korf/drum op het zand en zorg dat het stabiel staat.

4. Aansteken

Gebruik alleen aanmaakblokjes en schoon hout om het vuur aan te steken. Stook geen vuur bij windkracht 5 of hoger.

5. Branden

Blijf altijd bij het vuur. Zorg dat er altijd iemand van 18 jaar of ouder toezicht houdt.

6. Blussen

Doof het vuur en ga pas weg wanneer het vuur uit is. Laat de korf/drum staan zolang deze nog warm is.

7. Opruimen

Doe de afgekoelde resten bij het restafval en maak de plek schoon met een bezem.