Groente-, fruit-, tuinafval en etensresten (GFT+E)

Wist u dat bijna de helft van het restafval uit groente-, fruit-, tuinafval en etensresten bestaat? En wist u ook dat, als u dit scheidt van het restafval, het waardevolle grondstoffen worden?

Door GFT+E afval weg te gooien in de juiste afvalbak maken we er bijvoorbeeld compost, plantvoeding en biogas van. Boeren en tuinbouwers gebruiken compost om de bodem, waarop ze groenten en fruit verbouwen, te verbeteren. Biogas gebruiken we als brandstof of grondstof voor bijvoorbeeld bouwmateriaal, kleding, papier en voedsel.

Groente-, fruit-, tuinafval en etensresten (GFT+E)

Wat hoort er eigenlijk bij GFT+E? Aardappelschillen, koffieprut, visgraten, klokhuizen, oud brood, bloemen, planten, eierschalen en restanten diervoeding. De lijst is erg uitgebreid. Meer leren over GFT+E? Kijk eens op de website van de campagne Zoetermeer aan de bak. Daar vindt u bijvoorbeeld een lijst met welke producten er wel en niet bij GFT+E horen.

U kunt compost natuurlijk ook zelf in de tuin gebruiken. Als u uw groente-, fruit-, tuinafval en etensresten goed gescheiden inlevert, spaart u dus grondstoffen en energie!

Maak het uzelf makkelijk

Het begint in de keuken. Met een klein compost- of GFT+E-bakje op het aanrecht, maakt u het afval scheiden in de keuken makkelijk. Verzamel etensresten en schillen in het bakje. En als het vol is, gooit u het leeg in de groene minicontainer of een container n de wijk.

Gratis bakje

Interesse in zo'n handig bakje? U kunt er tijdens kantooruren gratis een afhalen in het Stadhuis. Of als dat beter uitkomt ook bij het Zelfbrengdepot aan de Argonstraat. Wees er snel bij, want op = op.

Wat wel, wat niet?

Wilt u weten wat GFT+E is en wat niet? Op onderstaande website van Milieu Centraal leest u er alles over:

Afvalscheidingswijzer | Groente-, fruit-, tuinafval en etensresten