Wist u dat bijna de helft van het restafval uit groente-, fruit- en tuinafval bestaat? Door het te scheiden kunnen compost, plantvoeding, biogas en nog veel meer van maken.

Groente-, fruit- en tuinafval

Aardappelschillen, koffieprut, visgraten, klokhuizen: een groot deel van ons afval is groente-, fruit- en tuinafval. Wist u dat dit afval heel waardevol is? Van groente-, fruit- en tuinafval maken we compost, plantvoeding en groen gas. Boeren en tuinbouwers gebruiken compost bijvoorbeeld om de bodem te verbeteren waarop ze groenten en fruit verbouwen dat u weer kunt eten. Groen gas gebruiken we als brandstof of grondstof voor bijvoorbeeld bouwmateriaal, kleding, papier en voedsel.

U kunt compost natuurlijk ook zelf in de tuin gebruiken. Als u uw groente-, fruit- en tuinafval goed gescheiden inlevert, spaart u dus grondstoffen en energie!

Maak het uzelf makkelijk

Het begint in de keuken. Met een klein compost- of gft-bakje op het aanrecht, maakt u het afval scheiden in de keuken makkelijk. Verzamel etensresten en schillen in het bakje. En als het vol is, gooit u het leeg in de groene minicontainer of een container n de wijk.

Gratis bakje

Interesse in zo'n handig bakje? U kunt er tijdens kantooruren gratis een afhalen in het Stadhuis. Of als dat beter uitkomt ook bij het Zelfbrengdepot aan de Argonstraat. Wees er snel bij, want op = op.

Wat wel, wat niet?

Wilt u weten wat gft is en wat niet? Op onderstaande website van Milieu Centraal leest u er alles over:

Afvalscheidingswijzer | Groente-, fruit- en tuinafval(externe link)