De gemeente bouwt in het Van Tuyllpark aan een nieuw zwembad: De Watergeus. Dit bestaat uit een recreatie- en peuterbad, een doelgroepenbad met beweegbare bodem, een 25-meter wedstrijdbad en een ligweide met een beach handbalveld.

Figuur 1: Bovenzijde zwembad (bron: MG Fotografie 2023)

Toegankelijkheid staat centraal

Bij de uitwerking en uitvoering van het zwembad en het buitenterrein staat de toegankelijkheid centraal. Het projectteam krijgt hierin advies van de organisaties PBT en Visio, 2 adviesbureaus op het gebied van (visuele) toegankelijkheid.

In het gebouw komen bijvoorbeeld 4 Miva-toiletten, 2 Miva-kleedkamers, een lift en een ruimte voor hulphonden. In het buitenterrein komt zelfs de eerste Miva-toegankelijke waadbak in Nederland en een rolstoeltoegankelijk spraypark voor de jongste bezoekers. Daarnaast wordt er ook rekening gehouden met diverse contrasten tussen plafonds, wanden en vloeren, dit in het kader van de visuele toegankelijkheid.

Beweegbare bodem

Er kan straks gebruik worden gemaakt van een tillift waardoor alle bassins toegankelijk worden voor iedereen. Extra speciaal is de beweegbare bodem in het doelgroepenbad. De bodem kan in zijn geheel omhoog en omlaag. Op deze manier is het doelgroepenbad geschikt voor alle gebruikers.

Figuur 2: Beweegbare bodem doelgroepenbad (bron: MG Fotografie 2023)

2024

Het gebouw is eind 2023 af. Daarna wordt het zwembad verder ingericht en het terrein rondom het zwembad aangelegd. Het zwembad gaat open in de zomer van 2024. Het terrein rondom het zwembad is in de tweede helft van 2024 klaar. Naast de betrokkenheid van het projectteam van de gemeente, is de toekomstig eigenaar ook erg blij met het nieuwe toegankelijke zwembad.

Optisport brengt je in beweging!

Optisport zorgt voor de verschillende activiteiten in het zwembad. Bewegen is goed voor lichaam en geest en moet voor iedereen mogelijk zijn. 'Het is ons doel om iedereen te laten bewegen op een manier die bij hem of haar past', vertelt regiomanager M. de Jong. Van jong tot oud. Gezond, minder valide of revaliderend. Ons aanbod is heel divers en toegankelijk.

Kijkt u ook zo uit naar het gebruik van het nieuwe zwembad? Wij kijken ernaar uit om iedereen welkom te heten!