Op donderdag 4 mei vond de Nationale Herdenking plaats bij het oorlogsmonument in het Wilhelminapark. Op deze dag herdenken we alle burgers en militairen die in Nederland, of op andere plekken ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog en de slachtoffers van oorlogssituaties en vredesmissies.

Stille tocht

Een stille tocht vertrok vanaf de Nicolaas kerk aan de Dorpsstraat en liep via de Oude Kerk naar het oorlogsmonument in het Wilhelminapark. Bij het monument bij de Oude kerk hebben US Chief Warrant Officer Miguel Rendo en leden van scoutinggroep John McCormick een krans neergelegd bij het graf van Amerikaanse piloot John McCormick. Ook de familie Hoorn legde bloemen neer bij het gezamenlijke graf van verzetslieden Jacob Leendert van Rij, Jan Hoorn en Cornelis van Eerden en John McCormick.

De trommelaars van muziekvereniging Kunst en Vriendschap en leden van scoutinggroep John McCormick liepen voorop in de stille tocht. Zij droegen alle kransen en bloemstukken en werden gevolgd door burgemeester Bezuijen en leden van het Contact Oud Mariniers. Veel inwoners sloten zich aan bij de stille tocht.

Oorlogsmonument Wilhelminapark

Na aankomst van de stoet bij het monument, volgden om 20.00 uur twee minuten stilte. Daarna werden de kransen en bloemen gelegd en hield burgemeester Bezuijen een toespraak. Het Orkest van muziekvereniging Kunst en Vriendschap verzorgde de muziek tijdens deze bijeenkomst. Eva Pribnow, leerlinge van basisschool De Springplank, droeg het gedicht 'De tijd' voor. Dit gedicht is geschreven door Ilja Boersma voor het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Vliegtuigen van de Rotterdamse Aero Club (RAC) vlogen over het Wilhelminapark. Een van de vliegtuigen bracht een saluut, als eerbetoon aan de gevallenen en omgekomen vliegers.

Lees hier de toespraak van burgemeester Bezuijen.
Lees hier het gedicht 'De tijd'. Geschreven door Ilja Boersma en voorgedragen door Eva Pribnow.

Foto: Patricia Munster