Algemene tips voor het vergroenen van uw tuin

We willen meer groen en minder tegels in onze stad. Zo blijft onze stad koeler in de zomer, is er minder wateroverlast omdat regenwater beter de grond in loopt en komt er meer ruimte voor planten en dieren.

Daarom vergroenen we Zoetermeer steeds meer. Dit kunt u ook lezen op de pagina's: Minder tegels, meer groen in de stad en Duurzaam en groen.

Om u op weg te helpen met het vergroenen van uw eigen tuin hebben we enkele tips voor u:

Speciaal voor Zoetermeerse tuinen

Hieronder staan plantensoorten die van nature voorkomen in Zoetermeer en omgeving. Daarmee dragen deze plantensoorten bij aan de biodiversiteit in onze stad (zoals vlinder- en wilde bijensoorten). Deze planten zijn daarom extra geschikt voor in uw tuin.

Bloemenborder (eenjarigen)Bloemenborder / weide (meerjarig)Schaduwrijk plekjeWater in de tuin / wadi (natte oevers, tot 2 meter uit waterkant)Waterplanten
Echte kamilleAvond-koekoeksbloemBosandoornEchte koekoeksbloemGrote egelskop
Gele ganzenbloemGewone brunelDag-koekoeksbloemGele lisPijlkruid
Grote klaproosKlein streepzaadGeel nagelkruidGewone dotterbloemZwanenbloem
KoekruidKnoopkruidLook-zonder-lookGewone engelwortelWaterlelie
KorenbloemMargrietStinkende gouweKattenstaartKalmoes
Reukloze kamillePastinaakBerm-ooievaarsbekPoelruitWaterranonkel

Om hierbij 2 voorbeelden te geven:

  • Het oranjetipje (een vlindersoort) gebruikt het look-zonder-look voor het afzetten van eitjes. Na het uitkomen eten de rupsen van het oranjetipje van het blad. Het look-zonder-look is daarmee een zogenoemde waardplant voor het oranjetipje. Ook drinken oranjetipje-vlinders nectar uit de bloemen van het look-zonder-look.
  • Ander voorbeeld is het knoopkruid: onder andere de tuinhommel drinkt nectar en verzamelt stuifmeel uit de bloemen van het knoopkruid.
V.l.n.r.: look-zonder-look en knoopkruid

Regels en adviezen rond het planten van groen in de tuin

Woningeigenaren

De regels voor het planten van bomen, struiken en hagen in de eigen tuin staan in het burgerlijk wetboek. Wanneer het perceel grenst aan het perceel van een andere particulier dan gelden de volgende afstanden tot de perceelsgrens:

  • Bomen: 2 meter afstand
  • Struiken en hagen: 0,5 meter afstand

Deze afstanden gelden niet wanneer:

  • Het stuk grond grenst aan een openbare weg of openbaar water.
  • Beplantingen die al meer dan 20 jaar op dezelfde plaats staan.
  • Een overeenkomst met de buren is gesloten waarin een andere afstand is bepaald.
  • Als de boom of struik niet hoger is dan de erfafscheiding.

Overeenkomst met buren: maak een schriftelijke overeenkomst op papier of notariële akte.

Als u deelneemt aan een Vereniging van Eigenaren dan heeft u toestemming van de andere leden nodig.

Huurders

Als u een woning huurt kan het zijn dat er regels zijn over tuinonderhoud en het planten van bomen en/of klimplanten. Informeer daarvoor bij de verhuurder. Er zijn een aantal grote woningbouwcorporaties in Zoetermeer, hieronder vindt u links naar informatie en regels over tuinen:

Afvoeren van tegels uit de tuin (grofvuil)

Tuintegels vallen onder grofvuil. Informatie over het afvoeren hiervan vindt u op de pagina Afval, grofvuil. Er is in Zoetermeer geen Tegeltaxi. 

Een andere mogelijkheid is de tegels opnieuw gebruiken in uw eigen tuin: maak bijvoorbeeld stapelmuurtjes en/of een kruidenspiraal. Voor meer informatie: www.nk-tegelwippen.nl | What to do met je tegels

Toegankelijke tuin: comfort en beleving voor iedereen

Een goed aangelegde tuin is voor iedereen een plek om van te genieten - ook voor mensen met een fysieke of visuele beperking. Enkele tips voor een mooie, maar ook praktische en veilige tuin:

  • Zorg voor een stabiele, vlakke verharding.
  • Maak tuinpaden minimaal 90 centimeter breed.
  • Let op opstaande randjes: deze mogen niet hoger zijn dan 2 centimeter, om struikelgevaar en obstakels voor wielen te voorkomen.
  • Maak extra ruimte vrij voor het terras. Een draaicirkel van 1,50 meter is nodig om met een rolstoel goed te kunnen draaien.
  • Maak het tuinieren lichter met automatische bewatering, zoals druppelsystemen of sproeiers (bij voorkeur met regenwater in plaats van drinkwater).
  • Plaats gereedschap op zithoogte in opbergplekken of aan haken binnen handbereik.
  • Vergeet niet om strategisch geplaatste zitplekken of rustpunten toe te voegen, zodat er altijd gelegenheid is om even te pauzeren tijdens het tuinieren.

De tuinbeleving kan bovendien versterkt worden met slimme aanpassingen. Denk aan verhoogde plantenbakken of borders, zodat planten beter bereikbaar zijn vanuit een zittende positie.

Voor mensen met een visuele beperking zijn er ook mooie mogelijkheden: kies voor planten die de zintuigen prikkelen, zoals geurige lavendel, kamperfoelie of aromatische kruiden. En voor slechtzienden zijn bloemen met heldere, contrasterende kleuren zoals zonnebloemen, korenbloemen of knoopkruid een prachtige toevoeging Met deze tips en mogelijkheden wordt uw tuin een toegankelijke en inspirerende plek!

Wethouder Marijke van der Meer sprak met een aantal vrijwillige Tuinrangers over het belang van vergroening van Zoetermeer en bedankte hen voor hun nu al waardevolle inzet voor de stad.