Een Automatische Externe Defibrillator (AED) is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand.

Als iemand 112 belt met het vermoeden van een hartstilstand, roept HartslagNu automatisch geregistreerde burgerhulpverleners in de buurt van het slachtoffer op. Zij krijgen een oproep op hun telefoon met de vraag om direct naar het slachtoffer te gaan om te reanimeren of om eerst een AED op te halen. Zij reanimeren net zo lang totdat de professionele hulpverlening het overneemt. Bij een hartstilstand telt elke minuut, waarbij .de eerste 6 minuten van levensbelang zijn. Burgerhulpverleners zijn gemiddeld 2,5 minuut sneller dan de ambulance en kunnen het verschil maken tussen leven en dood.

De gemeente zorgt voor een basisnetwerk van AED’s verspreid over de stad. Hiermee voldoet Zoetermeer aan de 6-minuten-norm van de Hartstichting(externe link).

Benieuwd of er in uw buurt voldoende AED’s hangen? Raadpleeg dan de kaart van de Hartstichting(externe link). Wilt u een AED dichter bij u in de buurt? Dan kunt u, alleen of met een groep mensen, een AED kopen om dit netwerk uit te breiden.

Burgerhulpverlener worden

Als burgerhulpverlener moet u bevoegd te zijn om te reanimeren. Bent u 18 jaar of ouder en heeft u in de afgelopen 2 jaar een erkende reanimatietraining gevolgd? Dan kunt u zich als burgerhulpverlener aanmelden bij HartslagNu | Burgerhulpverlening(externe link).

Op de website Hartstichting | Reanimatiecursus(externe link) ziet u het aanbod van reanimatiecursussen bij u in de buurt. Het is belangrijk dat de training volgens de regels van de Nederlandse Reanimatie Raad wordt gegeven. Veel zorgverzekeraars vergoeden deze cursus als u aanvullend verzekerd bent. Kijk voor meer informatie op de website van uw zorgverzekeraar. 

Volgt u een BHV-training via uw werk? Dan is dit voldoende en hoeft u geen aparte reanimatiecursus te volgen.

AED kopen

Kijk op de website van de Hartstichting(externe link) waar u op moet letten bij het kopen van een AED.lagnu | Burgerhulpverlener(externe link).

Subsidie voor AED

U kunt een subsidie aanvragen voor de kosten van een AED.

Voorwaarden voor de subsidie:

  • De AED moet in een postcodegebied komen waar volgens de AED-check(externe link) van de Hartstichting nog te weinig AED’s zijn.
  • U moet de aanvraag samen met uw buren doen.
  • U kunt maximaal 10% van de kosten als subsidie aanvragen tot een maximum van € 150,00.
  • U kunt de subsidie online aanvragen via Subsidie - Wijk aan Zet.

Online Regelen

Uw AED aanmelden bij de gemeente

Heeft u een AED? Geef dit aan ons door via:

AED aanmelden bij Gemeente Zoetermeer

Uw AED aanmelden bij HartslagNu

Wilt u dat uw AED ingezet kan worden bij een 112-melding? Meldt uw AED dan aan bij HartslagNu:

AED aanmelden bij HartslagNu(externe link)

Hoelang duurt het?

Na aanmelding van uw AED nemen wij binnen 5 werkdagen contact met u op om de gegevens te controleren.