Op 16 maart is het Nationale Plasdag. Op deze dag willen we bewustwording creëren voor de uitdagingen van mensen met plasproblemen. Er zijn nog steeds te veel mensen die geen dagje uit durven te plannen, omdat ze niet weten of er openbare of opengestelde toiletten aanwezig zijn.

Studenten onderzochten toiletvoorzieningen in Zoetermeer

Bij een gastvrije stad denken wij onder andere aan voldoende plekken waar bezoekers gebruik kunnen maken van het toilet. Studenten van de minor 'Sociale innovatie in stad en wijk' onderzochten in november de toiletten in de binnenstad. De studenten spraken onder andere met winkelend publiek, raadsleden, ervaringsdeskundigen, horecaondernemers, winkeliers en de Toegankelijkheidsraad.

Vragen die bij het onderzoek centraal stonden:

  • Voldoet de binnenstad van Zoetermeer aan de norm van de Toiletalliantie (elke 500 meter een toiletvoorziening)?
  • Staan de aanwezige toiletvoorzieningen in de HogeNood app?
  • Wat kan de gemeente doen om het huidige aanbod aan toiletvoorzieningen te verbeteren?

Elke 500 meter een toiletvoorziening

Uit het onderzoek van de studenten bleek dat de binnenstad niet voldoet aan de norm van de Toiletalliantie. Tijdens de onderzoeksdag werden 8 toiletten toegevoegd aan de HogeNood app. Ook bleek dat de toiletten bij de 3 fietsenstallingen in de binnenstad nog onvoldoende bekend zijn bij de Zoetermeerders.

Wat kan/wil de gemeente doen?

We kijken naar de mogelijkheden voor het openstellen van toiletten in gemeentelijk vastgoed. Ook willen we de bekendheid van de 'plaspas' vergroten: een pas voor inwoners met een aandoening, waardoor zij vaker naar het toilet moeten. We willen duidelijkere bewegwijzering naar de toiletten toe aanbrengen in de binnenstad. Ook gaan we ondernemers stimuleren om stickers aan te brengen bij de ingangen van locaties die hun toilet openstellen. Het is fijn als de toiletten makkelijk vindbaar zijn. Ook kijken we of er op termijn mogelijkheden zijn om een nieuwe openbaar toilet te realiseren in samenwerking met ondernemers.

Ondernemer? Meld uw toilet aan in de HogeNood-app

De HogeNood-app helpt om zo snel mogelijk het dichtstbijzijnde toilet te vinden. De app laat de route naar het toilet zien en geeft voorzieningen weer, bijvoorbeeld of een toilet toegankelijk is voor iemand in een rolstoel. Het is belangrijk dat er in Zoetermeer genoeg toiletten beschikbaar zijn. Daarnaast voorkomt het dat mensen gezondheidsproblemen ontwikkelen, of dat problemen verergeren (door ophouden en minder drinken) en ongelukjes gebeuren.

Wethouder Jan Iedema: "Openbare en opengestelde toiletten zijn een belangrijke dienstverlening aan onze bezoekers en daarmee voor de lokale economie. Ik roep alle ondernemers dan ook op om hun toiletten beschikbaar ook op om hun toiletten beschikbaar te stellen via de HogeNood-app. Door de vindbaarheid van onze toiletvoorzieningen te verbeteren, maken we Zoetermeer steeds gastvrijer en aantrekkelijker."

QR-code Hoge Nood-app

Meld uw toilet aan

Helpt u ons mee Zoetermeer nóg gastvrijer en aantrekkelijker te maken? Meld uw toilet aan bij de HogeNood-app! Aanmelden is heel eenvoudig:

  • Via het aanmeldformulier op de website toiletpoint.nl(externe link).
  • Wanneer u zich aanmeldt, vragen wij u bij het vak 'Werk je samen met een gemeente?' de koppelcode dpUq in te vullen.