Zwembad De Watergeus opent vanaf 29 juni officieel haar deuren

Het langverwachte nieuwe zwembad De Watergeus in het Van Tuyllpark in Zoetermeer opent vanaf 29 juni 2024 officieel haar deuren. Dit werd vandaag bekend gemaakt door wethouder Ronald Weerwag (sport) en locatiemanager van Optisport Mark de Jong. Ook wordt die dag het nieuwe kunstwerk dat voor de entree van het zwembad geplaatst wordt onthuld door kunstenaar Marcel Smink en wethouder Wim Blansjaar (kunst en cultuur). Vanaf 10 juni kunnen geïnteresseerden al proefzwemmen in het nieuwe zwembad.

De testperiode van 10 tot 29 juni wordt gebruikt voor de medewerkers om het nieuwe zwembad te leren kennen. Het buitengedeelte wordt dan nog niet in gebruik genomen. Mark de Jong: "De aankomende weken starten we met verschillende activiteiten, zoals de Liz en Wes spetterles voor de allerkleinsten van 0 t/m 4 jaar en de Zed & Sop zwemlessen vanaf 4 jaar. Ook organiseren we discozwemmen voor kinderen t/m 12 jaar. Daarnaast zal ook recreatief- en banenzwemmen mogelijk zijn."

Unieke aanwinst

Zwembad De Watergeus is een unieke aanwinst voor de regio: Het zwembad beschikt over een 25-meter wedstrijdbad met 8 banen en een tribune voor 200 personen, een doelgroepenbad dat extra verwarmd kan worden en een beweegbare bodem heeft, een recreatiebad met 3 glijbanen en een bubbelbad en een horecavoorziening met zicht op de zwembaden. Daarnaast gaan het buitenterras en de waterspeelplaats vanaf 29 juni open en komt er een ligweide, welke naar verwachting in het derde kwartaal van dit jaar opent. Het buitengevoel wordt op warme dagen naar binnen gehaald door een deel van de schuifwanden en een deel van het dak te openen. Wethouder Ronald Weerwag: "Ik ben blij dat De Watergeus haar deuren opent en kijk ernaar uit dat alle Zoetermeerders kunnen zwemmen in dit prachtige nieuwe zwembad."

Toegankelijkheid

Het gebouw beschikt over het ITS Basis keurmerk en is hiermee toegankelijk voor mensen met een beperking. Er zijn bijvoorbeeld speciaal ingerichte kleedkamers en toiletten, brede gangpaden en een wachtruimte voor hulphonden. Ook is de waterspeelplaats rolstoeltoegankelijk en zijn er aanvullende maatregelen getroffen voor de visuele toegankelijkheid in- en rondom het gebouw.

Kunstwerk

Tijdens de opening op 29 juni wordt ook het nieuwe kunstwerk 4M, van kunstenaar Marcel Smink, door wethouder Wim Blansjaar (kunst en cultuur) onthuld. Het 7 meter hoge kunstwerk toont 3 figuren die op elkaar lijken, maar elk figuur heeft een andere houding. Ze verwijzen naar de verschillende sporten die je in het Van Tuyllpark kunt doen. Wethouder Wim Blansjaar: "In Zoetermeer hechten we veel waarde aan kunst in de openbare ruimte. Ik ben er dan ook trots op dat dit kunstwerk op deze mooie plek voor de entree van De Watergeus in het Van Tuyllpark komt."

Gratis kaartje

Iedereen wordt van harte uitgenodigd om in de komende maanden te zwemmen in De Watergeus. De gemeenteraad van Zoetermeer heeft een motie aangenomen waardoor alle inwoners van Zoetermeer een gratis entreekaartje voor het zwembad krijgen. Voor de zomer ontvangen alle huishoudens in Zoetermeer een brief met toegangscodes voor 4 gratis entreekaartjes. Huishoudens die uit meer dan 4 personen bestaan, kunnen extra kaartjes aanvragen bij de gemeente.

Rooster

Zowel het tijdelijke rooster vanaf 10 juni als het definitieve rooster vanaf 29 juni wordt bekend gemaakt via de website van Optisport. Bij aanvang kost een entreekaartje € 6,-.

Optisport en de gemeente Zoetermeer verwachten dat het zwembad veel bezoekers zal trekken. Om teleurstelling te voorkomen wordt aangeraden om de website en de Facebookpagina van Optisport in de gaten te houden. Als het zwembad vol is, wordt dit daar aangegeven.

Ingang zwembad De Watergeus
Foto: MG Fotografie / Michel Groen