Wijktuinen

Home > Vrije tijd > Wijktuinen

Wijktuinen

Een stukje natuurbeleving

In heel Zoetermeer vindt u wijktuinen. In de tuinen komt u op een plezierige en leerzame manier in aanraking met de natuur. Elke wijktuin heeft een eigen karakter. De wijktuinen zijn een onderdeel van team Groen Spelen Leren.

Locaties

Overzicht wijktuinen en openingstijden

wijktuin bij stadsboerderij De Weidemolen

Schooltuinprogramma

Kinderen van groep 5 volgen een schooltuinprogramma gedurende een schooljaar. Ze starten na de zomervakantie tot de volgende zomervakantie. Ze beginnen na de zomervakantie met zeven themalessen over bloemen, zaden, bodemdieren en weersinvloeden. Met groenten en kruiden van de tuin gaan ze zelf soep en kruidenboter maken.

In april krijgen ze een tuintje, waar ze groenten en bloemen kweken en oogsten. Ze leggen ook een groepstuin aan voor de nieuwe groep 5 van na de zomervakantie. Op de tuin gebruiken we geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest.
Meer informatie: www.zoetermeer.nl/natuurlijkonderwijs

Kruidentuin

Alle wijktuinen hebben een kruidentuin met bijvoorbeeld bieslook, peterselie, selderij en munt. U kunt daar, in overleg met de beheerder, gratis kruiden plukken.

Natuur op de wijktuin

Op de tuinen vindt u voorbeelden van natuur in de tuin. Wijktuinen Noordhove en Rokkeveen hebben een natuurvriendelijke vijver. Wijktuin Rokkeveen heeft een egeltuin, een beestjestuin en een onderhoudsarme vogeltuin. Verschillende wijktuinen hebben fruitbomen en kleinfruit. Van fruit wordt jam en sap gemaakt en dit wordt verkocht op bijvoorbeeld open avonden.

Activiteiten op de tuin

Op open avonden en dagen kunnen kinderen aan allerlei activiteiten meedoen. Ook kunnen ze hun tuintje aan hun ouders, familie en vriendjes laten zien. In de zomervakantie zijn er activiteiten in het kader van SpeelmeerPaspoort, zoals bloemstukjes maken en broodjes bakken. Volwassenen kunnen informatie krijgen over natuurvriendelijk tuinieren, composteren, kruidentuinen, boomgaarden et cetera.

Vrijwilligers

Vrijwilligers zijn onmisbaar in de tuin. Ze helpen bij de schooltuinlessen, open avonden en dagen, activiteiten voor kinderen en het onderhoud van de tuin. Nieuwe vrijwilligers blijven welkom. Vindt u leuk om buiten te werken, kom bij een van de tuinen kijken. U kunt ook contact opnemen via het contactformulier of bellen naar 14 079.

Huren van een tuin

Heeft u geen eigen tuin? Op een paar wijktuinen kunt u een tuintje huren van begin april tot half oktober en uw eigen biologische groenten en bloemen kweken. Voor meer informatie kunt u contact opnemen via het contactformulier of bellen naar 14 079.