Algemene vragen over de actie

Waarom organiseert de gemeente deze actie?

Energie wordt steeds duurder. Huishoudens met een lager inkomen, een laag energielabel en hoge kosten hebben daarom baat bij inzet via een actie zoals deze, om de energiekosten te helpen verlagen. De gemeente Zoetermeer ontvangt geld van de Rijksoverheid om inwoners te helpen met energie besparen. Hiermee kunnen we deze winter al aan de slag in wijken en straten waar (vooral) huurwoningen met een laag energielabel en hoge kosten het meest voorkomen. We organiseren komende maanden op geselecteerde adressen in Palenstein, Driemanspolder, Buytenwegh, Meerzicht en Dorp 'Energiehulp aan huis'.

Voor wie is deze actie?

De 'Energiehulp aan huis' gaat aan de slag op de geselecteerde adressen. Inwoners op deze adressen krijgen tussen 20 december 2022 en 7 februari 2023 een uitnodiging van de gemeente om mee te doen aan de actie. Als u zeker weten mee wilt doen, dan is het verstandig om u na ontvangst van de brief meteen aan te melden.

In welke wijken loopt de actie?

De zes wijken waar de actie loopt zijn Palenstein, Buytenwegh, Driemanspolder, Dorp, Meerzicht- West en Meerzicht-Oost.
Meer over de vooraf bepaalde wijken en straten

Wie voert de actie uit?

De gemeente heeft opdracht gegeven aan drie aanbieders die ieder twee wijken of delen van wijken langsgaan. Dit zijn: Klimaatroute (Driemanspolder en Dorp), Sobolt (Meerzicht-West en Meerzicht-Oost) en Winst uit je Woning (Palenstein & Buytenwegh).

Waarom krijg juist ik een brief voor deze actie?

U ontvangt de brief voor 'Energiehulp aan huis' omdat u volgens onderzoek in het geselecteerde gebied woont met veel hoogbouw, huurwoningen, lage energie labels en hoge energiekosten. Daarom komt u in aanmerking voor een gratis bezoek, installatie van besparende producten en tips en advies via 'Energiehulp aan huis'.

Wat gaat er gebeuren?

De 'Energiehulp aan huis' komt bij u thuis langs om u te helpen met het besparen van energie. In die tijd bekijkt de 'Energiehulp aan huis' samen met u de woning, bespreken zij uw wensen en installeren zij energiebesparende producten. Ook krijgt u tips voor meer energiebesparing.

Wat heb ik aan deze actie?

Veel energie gaat onnodig verloren. Met kleine maatregelen in huis kunt u vaak meer besparen dan gedacht. Tijdens het bezoek worden er gratis energiebesparende producten bij u thuis geïnstalleerd. Denk hierbij aan bijvoorbeeld tochtstrips, radiatorfolie en ledlampen. U bespaart op de aanschaf van producten en omdat kou beter buiten blijft en warmte binnen, woont u meteen aangenamer. De Energiehulp kijkt ook of er bij u thuis nog meer energie te besparen is. U krijgt hier snel en makkelijk toepasbare tips voor.

Moet ik betalen voor deze actie?

Nee, de kosten van het bezoek van de 'Energiehulp aan huis' en de installatie van de energiebesparende producten zijn gratis en worden door de gemeente betaald.

Tot wanneer loopt deze actie?

De actie loopt van december 2022 tot en met maart 2023.

Vragen over de vooraf bepaalde wijken en straten

Hoe weet ik of mijn straat meedoet?

U kunt alleen meedoen aan de actie van de 'Energiehulp aan huis' als u een brief van de gemeente heeft ontvangen. De huishoudens die een brief krijgen, liggen in de wijken Meerzicht (Oost en West), Palenstein, Buytenwegh, Driemanspolder en Dorp. In het schema hieronder kunt u zien of uw adres ertussen staat. Staat uw adres ertussen? Houd dan uw brievenbus in de gaten. In het venster van de envelop staat 'GRATIS ENERGIEHULP AAN HUIS'. De brieven worden verstuurd tussen 20 december en 7 februari.

WijkOntvangst briefGeselecteerde adressen
Meerzicht-OostDecember 2022Alferbos, Belvédèrebos, Binnenwater, Dijkwater, Jonkerbos en Kadoelerbos
PalensteinDecember 2022Cornelis Boslaan, Cretstraat, Croesinckplein, De la Gardestraat (gestapeld), Du Meelaan 6-144 even ZB/ZC, Johan van Bourgondiëlaan, Lumeystraat, Sandrinapad, Van Aalstlaan DGW (52-370), Van Boisotring, Van der Werffstraat, Van Lodensteinstraat, Van Wijngaardenstraat, Vendelpad, Willem van Cleeflaan Stedelink 22TB-TM, Wolfertstraat
DriemanspolderDecember 2022Johan Willem Frisostraat, Stadhoudersring, Van Leeuwenhoeklaan
BuytenweghJanuari 2023Heijermanshove, Hildebrandhove, Multatulihove, Theo Thijssenhove, Timmermanshove, Van Lennephove, Verweijhove, Den Brabanderhove, J.C. Bloemhove, Jan Camperthove, Hannie Schaftrode, Paul Scholtenrode, Saint-Saënsrode, Wiardi Beckmanrode, Wagnerrode
DorpFebruari 2023Adressen volgen
Meerzicht-WestFebruari 2023Adressen volgen

Staat uw straat erbij maar heeft u geen brief?

Neem dan contact op met de aanbieder van de actie in uw wijk:

Meerzicht (Oost en West) – Energieklus Sobolt
U kunt tijdens kantooruren contact opnemen met de helpdesk van Energieklus. Zij zijn tijdens deze actie bereikbaar op 010-318 0051 of via service@energieklus.nl.

Driemanspolder en Dorp – Klimaatroute
U kunt contact opnemen met de klantenservice van Klimaatroute. Zij zijn tijdens deze actie bereikbaar op 020-244 3977 of via duurzaamwonen@klimaatroute.nl.

Buytenwegh en Palenstein - Winst uit je Woning
U kunt tijdens kantooruren contact opnemen met de helpdesk van Winst uit je woning. Zij zijn tijdens deze actie bereikbaar op 023-583 6936 of via info@winstuitjewoning.nl.

Waarom wordt Energiehulp aan huis alleen in deze wijken en straten ingezet?

TNO heeft landelijk onderzocht waar op wijkniveau per gemeente de meeste woningen van oudere bouwjaren staan, met lage energie-labels en een grote kans op hoge energiekosten. Ook in Zoetermeer. Het bureau CE Delft heeft aanvullend onderzoek gedaan en aangegeven dat de wijken Meerzicht, Palenstein, Buytenwegh, Driemanspolder en Dorp op korte termijn het meeste baat hebben bij 'Energiehulp aan huis'. Op basis van beide onderzoeken loopt de actie daarom nu in de aangegeven wijken en de vooraf bepaalde straten.

Ik woon niet in een geselecteerde wijk of straat en ik heb geen brief ontvangen. Kan ik dan wel meedoen aan deze actie?

Als u geen brief van de gemeente heeft ontvangen, kunt u niet meedoen met deze actie.

Vragen over de aanmelding

Ik wil een afspraak maken met de 'Energiehulp aan huis'. Hoe regel ik dit?

Ik woon in Meerzicht

U kunt zich alleen aanmelden voor de actie als u een brief van de gemeente heeft ontvangen. Wees er snel bij, voordat de agenda van het Energieklus-team vol is! Maak een afspraak door de volgende stappen te volgen:

 1. Ga naar www.energieklus.nl/zoetermeer(externe link)
 2. Vul postcode plus huisnummer in
 3. Kies de gewenste datum en tijd
 4. Ontvang een e-mail met de afspraakbevestiging
 5. Zet de afspraak in uw agenda

U kunt ook bellen naar Sobolt Energieklus op telefoonnummer 010-318 0051 om een gratis afspraak te maken. Heeft u zich niet aangemeld? Dan komt de 'Energiehulp aan huis' bij u thuis langs. Wilt u helemaal niet meedoen? Meld u dan af bij Sobolt Energieklus. Dit kan per mail of telefoon.  Vermeld hierbij wel uw adres en postcode.

Ik woon in Palenstein of Buytenwegh

U kunt zich alleen aanmelden voor de actie als u een brief van de gemeente heeft ontvangen. Wees er snel bij, voordat de agenda van de Energiebespaardienst vol is! Maak een afspraak door de volgende stappen te volgen:

 1. Ga naar www.energiebespaardienst.nl/zoetermeer(externe link)
 2. Lees hier alles over deze actie en klik op 'maak een afspraak'
 3. Vul u gegevens in en kies een datum en tijd
 4. Zorg dat u thuis bent op het afgesproken moment

U kunt ook bellen naar Winst uit je woning op telefoonnummer 023-583 6936 om een gratis afspraak te maken. Heeft u zich niet aangemeld? Dan komt de 'Energiehulp aan huis' bij u thuis langs. Wilt u helemaal niet meedoen? Meld u dan af bij Winst uit je Woning. Dit kan per mail of telefoon. Vermeld hierbij wel uw adres en postcode.

Ik woon in Driemanspolder of Dorp

In de komende weken bellen de coaches van Klimaatroute bij u aan. Wilt u zich liever zelf aanmelden? Neem dan contact op met Klimaatroute via duurzaamwonen@klimaatroute.nl of bel naar 020–244 3977. Wij helpen u graag. Wilt u helemaal niet meedoen? Meld u dan af bij Klimaatroute. Ook dit kan per mail of telefoon. Vermeld hierbij uw adres en postcode. De bespaarcoach belt dan niet bij u aan.

Ik heb hulp nodig bij mijn aanmelding. Bij wie moet ik dan zijn?

Ik woon in Meerzicht (Oost of West)

U kunt tijdens kantooruren contact opnemen met de helpdesk van Energieklus. Zij zijn tijdens deze actie bereikbaar op 010-318 0051 of via service@energieklus.nl.

Ik woon in Driemanspolder of Dorp

U kunt contact opnemen met de klantenservice van Klimaatroute. Zij zijn tijdens deze actie bereikbaar op 020 244 3977 of via duurzaamwonen@klimaatroute.nl.

Ik woon in Buytenwegh of Palenstein

U kunt tijdens kantooruren contact opnemen met de helpdesk van Winst uit je woning. Zij zijn tijdens deze actie bereikbaar op 023-583 6936 of via info@winstuitjewoning.nl.

Ik ben mijn brief kwijt. Wat moet ik doen?

Ik woon in Meerzicht

Als u uw brief niet (meer) heeft, kunt u zich op de website www.energieklus.nl/zoetermeer(externe link) aanmelden voor een huisbezoek. Of u in aanmerking komt voor deelname blijkt dan uit de check op postcode en straat. Voor overige vragen kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met de helpdesk van Energieklus. Zij zijn gedurende deze actie bereikbaar op 010-318 0051 of via service@energieklus.nl.

Ik woon in Palenstein of Buytenwegh

Als u uw brief niet (meer) heeft, kunt u zich op de website www.energiebespaardienst.nl/zoetermeer(externe link) aanmelden voor een huisbezoek. Of u in aanmerking komt voor deelname blijkt dan uit de check op postcode en straat. Voor overige vragen kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met de helpdesk van Winst uit je woning op 023-583 6936 of mail naar info@winstuitjewoning.nl.

Ik woon in Driemanspolder of Dorp

In de komende weken bellen de coaches van Klimaatroute bij u aan. Heeft u de brief niet (meer) en wilt u zich liever zelf aanmelden of heeft u vragen? Neem dan contact op met Klimaatroute via duurzaamwonen@klimaatroute.nl of bel naar 020–244 3977. Wij helpen u graag. Wilt u helemaal niet meedoen? Meld u dan af bij Klimaatroute. Ook dit kan per mail of telefoon. Vermeld hierbij uw adres en postcode. De bespaarcoach belt dan niet bij u aan.

Vragen over de bespaarproducten

Welke besparende producten heeft de 'Energiehulp aan huis'?

De 'Energiehulp aan huis' heeft kleine energiebesparende producten zoals radiatorfolie, tochtstrips, ledlampen, stekkerschakelaar, waterbesparende douchekop, brievenbusborstel en tochtstrips. Heeft u nog producten in huis van een eerdere actie? Dan kijkt de Energiehulp aan huis of zij deze ook kunnen gebruiken.

Kan ik zelf kiezen welke maatregelen worden aangebracht in huis?

Ja, dat kan, uit de aangeboden productsoorten. De 'Energiehulp aan huis' adviseert welk product de meeste besparing oplevert bij u thuis. U kiest zelf welke producten u wilt laten plaatsen.

Ik wil graag nog extra besparende maatregelen laten toepassen, kan dat?

Nee helaas. De producten die Energiehulp aan huis aanbrengt in de woning zijn van tevoren met de gemeente afgesproken. Wel heeft de 'Energiehulp aan huis' extra tips voor meer besparing, waar u zelf iets mee kunt. Zij weten ook waar u terecht kunt voor extra hulp of advies als het echt nodig is.

Vragen over privacy & veiligheid

Hoe herken ik de 'Energiehulp aan huis'?

Ik woon in Meerzicht

De Energieklussers in Meerzicht hebben een persoonlijk naamkaartje met foto, zodat zij herkenbaar zijn en zich kunnen identificeren. Ze dragen een blauw Energieklus-vest. Bij twijfel over de identiteit van een medewerker kunt u bellen met Sobolt en u mag ook om een ID-kaart of rijbewijs vragen.

Ik woon in Palenstein of Buytenwegh

De bespaarcoaches uit Palenstein en Buytenwegh zijn herkenbaar aan de bus van de Energiebespaardienst in de straat en hun kleding met het logo van de Energiebespaardienst erop. Ook hebben de bespaarcoaches een naamkaartje met hun naam en foto. Bij twijfel kunt u bellen met Winst uit je Woning en u mag ook om een ID-kaart of rijbewijs vragen.

Ik woon in Driemanspolder of Dorp

De coaches uit Driemanspolder en Dorp dragen een zwarte of grijze jas met daarop een groen Klimaatroute logo. Zij hebben ook een naamkaartje met dit logo en de contactgegevens. Bij twijfel kunt u bellen met Klimaatroute en u mag ook om een ID-kaart of rijbewijs vragen.

Hoe zit het met mijn privacy?

Uw privacy is belangrijk. Hier houden we rekening mee tijdens de actie. U geeft bij aanmelding toestemming voor het tijdelijk opslaan en verwerken van uw (persoons)gegevens. Uw gegevens zijn nodig voor het huisbezoek en om eventueel contact op te nemen als u niet thuis bent. De Energieklussers en coaches gaan op pad met een tablet. Behalve uw gegevens bij aanmelding heeft Energiehulp aan Huis geen andere gegevens of informatie van u. De tablet van de Energiehulp is dubbel beveiligd met een gebruikersnaam, wachtwoord en code. Energieklussers en coaches zien dus alleen de woningen waar zij langsgaan. Aan het einde van de dag leveren de energieklussers en de bespaarcoaches de tablet weer in. Deze worden veilig bewaard.

Vragen over klachten

Ik heb een klacht over deze actie. Waar kan ik terecht?

Ik woon in Meerzicht (Oost of West)

U kunt tijdens kantooruren contact opnemen met de helpdesk van Energieklus. Zij zijn tijdens deze actie bereikbaar op 010-318 0051 of via service@energieklus.nl.

Ik woon in Driemanspolder of Dorp

U kunt contact opnemen met de klantenservice van Klimaatroute. Zij zijn tijdens deze actie bereikbaar op 020-244 3977 of via duurzaamwonen@klimaatroute.nl.

Ik woon in Buytenwegh of Palenstein

U kunt tijdens kantooruren contact opnemen met de helpdesk van Winst uit je woning. Zij zijn tijdens deze actie bereikbaar op 023-583 6936 of via info@winstuitjewoning.nl.

Meer informatie over energie besparen

Ik wil graag meer informatie over het besparen van energie en het verlagen van kosten.

Ik woon in een koopwoning

 • U kunt terecht bij het Energieloket Zoetermeer(externe link). Huiseigenaren kunnen bij dit loket terecht voor actuele informatie over het verduurzamen van hun woning, het stappenplan voor hun eigen huis, lokale initiatieven en activiteiten en, advies op maat.
 • U kunt ook langsgaan bij het Informatiepunt Energie(externe link). Om de week kunnen huiseigenaren en huurders op elke tweede zaterdag van 10.00 tot 12.00 uur terecht in het Stadhuis-Forum bij het Informatiepunt Energie van DEZo en Stichting Piëzo. De energieambassadeurs van DEZo en energieconsulenten van Piëzo staan voor inwoners klaar bij al hun vragen rondom energie besparen en energiezuinig wonen. Let op: In januari 2023 is het Informatiepunt Energie elke zaterdag open van 10.00-12.00 uur.
 • Steeds meer Zoetermeerders hebben geldzorgen vanwege de energiecrisis en stijgende prijzen. Heeft u geld- of andere zorgen? Bel of kom langs bij het inZet Geldpunt, waar u gratis hulp en advies krijgt voor uw situatie. Het Geldpunt is op 3 manieren te bereiken:
 • Voor verdere vragen en informatie over het Geldpunt of over zorg en welzijn in uw wijk kunt u terecht op de website van inZet(externe link).

Ik woon in een huurwoning

 • U kunt voor vragen terecht bij uw woningcorporatie (Vidomes(externe link), De Goede Woning(externe link) of Stedelink(externe link) (voorheen Vestia).
 • U kunt langsgaan bij het Informatiepunt Energie(externe link). Om de week kunnen huiseigenaren en huurders op elke tweede zaterdag van 10.00 tot 12.00 uur terecht in het Stadhuis-Forum bij het Informatiepunt Energie van DEZo en Stichting Piëzo. De energieambassadeurs van DEZo en energieconsulenten van Piëzo staan voor inwoners klaar bij al hun vragen rondom energie besparen en energiezuinig wonen. Let op! In januari 2023 is het Informatiepunt Energie elke zaterdag open van 10.00-12.00 uur.
 • Consulenten Duurzaam van Piëzo kunnen bij u thuis langskomen voor een Energiescan. Dit betekent dat ze samen met u door het huis lopen om te zien waar energie kan worden bespaard. Zo kunnen bijvoorbeeld energie slurpende apparaten worden opgespoord en geven ze besparingstips. Na een Energiescan krijgt u een rapport met daarin tips die bijdragen aan een lagere energierekening.
 • De consulenten Duurzaam van Piëzo geven ook voorlichting bij u thuis of tijdens bijeenkomsten in de buurt. Zij bespreken het energiegebruik van alle ruimten in een woning. Er wordt aandacht besteed aan de energierekening en hoe u kunt besparen op stroom- en gasverbruik. De consulenten brengen energiebesparende materialen mee die tijdens de bijeenkomst uitgeprobeerd kunnen worden op juist gebruik en effect. Aanmelden voor een Energiescan of Energievoorlichting bij u thuis kan via info@stichtingpiezo.nl.

Waar kan ik terecht met geldzorgen vanwege de energiecrisis en stijgende prijzen?

U kunt bellen of langskomen bij het inZet Geldpunt, waar u gratis hulp en advies krijgt voor uw persoonlijke situatie. Het Geldpunt is op 3 manieren te bereiken:

Voor verdere vragen en informatie over het Geldpunt of over zorg en welzijn in uw wijk kunt u terecht op de website van inZet(externe link).