De gemeente stelt per 24 oktober 2023 een voederverbod in voor dieren in de openbare ruimte. Dit betekent dat u binnen de bebouwde kom geen eten meer mag geven aan in het wild levende dieren. Dit verbod geldt voor alle wilde dieren, dus ook voor vogels en eendjes. U mag uw huisdier wel een beloning blijven geven en op uw eigen terrein mag u nog steeds alle dieren voeren.

Waarom een voederverbod?

Veel mensen vinden het leuk om dieren te voeren, maar toch is het beter voor de dieren én de omgeving om dit niet te doen. Waar mensen dieren voeren, blijven brood- en etensresten liggen en hier komen ratten, meeuwen, duiven en ganzen op af. Deze dieren kunnen veel overlast veroorzaken. Ratten knagen bijvoorbeeld dingen kapot en verspreiden virussen en bacteriën. Daarnaast worden wilde dieren ziek en te dik als ze gevoerd worden. Ook beperken we dierenleed als we minder ratten hoeven te bestrijden.

Uitzonderingen

Het voederverbod geldt voor de openbare ruimte. Voeren op uw eigen terrein is toegestaan. U mag dus gewoon vogelvoer ophangen in uw tuin, maar hou er rekening mee dat dit mogelijk ratten aantrekt. Geef daarom niet teveel voer, zodat het voer in één dag op is en voorkom dat het op de grond belandt.

Het verbod geldt ook niet voor mensen die hun huisdier in de openbare ruimte een beloning geven. Of voor mensen die de sportvisserij beoefenen en een geldige vispas of Wijkvisbewijs hebben.

Heeft u bezwaar tegen het voederverbod?

De eerste 6 weken na de officiële bekendmaking van het verbod, is bewaar maken mogelijk. Op de pagina Bezwaar maken leest u hoe dit werkt.