Om het uitgaan in Zoetermeer veiliger te maken, is de projectgroep Veilig Stappen opgericht. De projectgroep bestaat uit horecaondernemers, een gemeentelijke projectleider, de veilig stappen coördinator vanuit de politie en een vertegenwoordiger van Koninklijke Horeca Nederland. Zij werken samen aan een veilig uitgaansleven in Zoetermeer.

Deze samenwerking onderstrepen zij door het ondertekenen van het convenant Veilig Stappen op 6 juli 2023. Ook ondernemers buiten het Stadshart hebben zich aangesloten.

Preventie

Het project Veilig Stappen richt zich vooral op preventie. Burgemeester Bezuijen overlegt tweemaal per jaar met de ondernemers over de gang van zaken. Tot nu toe hebben zij meerdere acties met elkaar opgepakt:

  • Horecatelefoon. Via de horecatelefoon kunnen de ondernemers rechtstreeks met de politie in contact komen.
  • Horecakluis. Horecabedrijven hebben een horecakluis. Dit is een kluis met een inwerpopening. Horecabedrijven kunnen ongewenste voorwerpen zoals drugs en wapens in deze kluis werpen. Ligt het eenmaal in de kluis, dan kunnen zij daar niet bij. Alleen de politie heeft de sleutels van deze kluis om leegt de kluis.
  • Cameratoezicht. Er hangen bewakingscamera's op het Stadhuisplein.