De deuren van de raadzaal openden gisteren voor bijzonder bezoek: Leerlingen van IKC Het Plankier en IKC Florence Nightingale trapten de jaarlijkse debatwedstrijd 'Stadhuis van Democratie' af. In de middag was de raadzaal het podium voor scholieren van ONC Parkdreef. Deze debatten zijn de eerste in een reeks scholierendebatten die komende maanden plaatsvinden in de raadzaal op het Stadhuis-Forum.

Gisteren begon alweer de 13e editie van 'Stadhuis van Democratie'. Tijdens dit project gaan scholieren van het primair onderwijs en scholieren van het middelbaar onderwijs onderling met elkaar in debat over actuele stellingen zoals 'Elk Zoetermeers kind moet iedere dag een gratis schoolontbijt krijgen' en 'Zoetermeer moet veel meer woningen bouwen ook al gaat dit ten koste van ruimte en natuur'.

'Het kan er soms best pittig aan toe gaan in het politieke debat. Ik vind het ontzettend belangrijk dat jongeren leren dat het oké is om het oneens te zijn, maar dat je wel altijd goed naar elkaar moet luisteren.' stelt wethouder Marijke van der Meer (Onderwijs & Jeugd), die de wedstrijden opende. 'Als ik al die betrokken scholieren zie vraag ik me altijd af wie van hen de raadsleden en wethouders van de toekomst zullen zijn.'

Debatwedstrijd

De jury bestond in de ochtend uit Francijn Brouwer en Berend Aptroot van de Zoetermeerse gemeenteraad onder leiding van juryvoorzitter Bo Nieuwenhuis van Het Debatbureau. In de middag zaten raadslid Jennifer van Werkhoven en commissielid Jolanda van Ballegooij in de jury.

Team 3 van IKC Florence Nightingale won in de ochtend de gouden beker en team 2 van IKC Plankier mocht de zilveren beker mee terug naar school nemen. In de middag won team 2 van ONC Parkdreef de debatwedstrijd en ging de titel 'Beste debater' naar Nawfal uit team 1.

Winnaars in actie tijdens slotdebat

De winnaars van het scholierendebat mogen in het voorjaar van 2024 tijdens het slotdebat tegen fractievoorzitters uit de Zoetermeerse gemeenteraad debatteren. Ook pitchen de scholieren een Zoetermeers goed doel waarmee zij kans maken op een geldprijs die aan het doel geschonken wordt.