Zodra de bladeren van de bomen vallen, start traditiegetrouw het snoeiwerk van het Zoetermeerse groen. De gemeente snoeit in de wijken, langs de hoofdwegen en in de recreatiegebieden. Het snoeiwerk vindt plaats tussen begin november en begin maart. In deze periode wordt er door vogels niet gebroed.

Snoeien is maatwerk. Iedere boom, plant of struik vraagt om een eigen aanpak. Als er in snoeigebieden wettelijk beschermde soorten aanwezig zijn, gaat de gemeente voorzichtig om met de plant die er groeit of worden boomholtes en vogelnesten behouden. Daarnaast worden struiken gesnoeid om de bloei te bevorderen en worden takken die het verkeer in de weg zitten, verwijderd. Bomen langs de hoofdwegen worden buiten de spits gesnoeid, zodat het verkeer hier zo min mogelijk last van heeft.

Een gezond Westerpark

In het Westerpark is er extra aandacht voor zieke bomen. Dit gaat vooral om essen die zijn aangetast door essentaksterfte. Door deze ziekte sterven de bomen af en kunnen ze spontaan omvallen. Om het park veilig te houden voor bezoekers, worden de zieke bomen weggehaald.

Ontwikkelen

Naast het bewaren van de veiligheid, zullen de snoeiwerkzaamheden zorgen voor meer verschillende soorten bomen en struiken. Door het snoeien krijgen aanwezige jonge bomen, struiken en planten meer licht en groeien ze beter. Hierdoor kan het park zich gezond en op een natuurlijke manier verder ontwikkelen.

Gesnoeide takken of gekapte bomen laat de gemeente voor een groot deel in de parken liggen. Dit is goed voor veel verschillende dieren, planten en voor de bodem. Zo groeien er op dit dode hout bijvoorbeeld paddenstoelen en kunnen vogels en kleine zoogdieren zich verschuilen tussen de takken. Van dode bomen die ver genoeg van voetpadden afstaan, laat de gemeente de stammen staan voor spechten.